Ало, Банов: Защо не връчи "Златен век" на Кеца?

Култура
13:40 - 16 Април 2021
4008
Ало, Банов: Защо не връчи "Златен век" на Кеца?

Сегашният министър на културата Боил Банов преди година по случай 24 май награди десетки творци с почетното отличие на Министерството на културата „Златен век“, но забрави да им връчи призовете. Заради коронавируса и заради извънредната ситуация официалната церемония по връчването на наградите „Златен век“ трябваше да състои през есента, но това така и не стана, показа проверка на Lupa.bg.

Изявени музиканти като естрадната легенда Васил Найденов, оперната прима Александрина Пендачанска, пианистът проф. Милена Моллова, цигуларят проф. Минчо Минчев все още не са получили огърлието "Златен век". По информация на Lupa.bg на наградените творци по банков път са изплатени съответните парични награди. 

"Златен век" - звезда обаче все още не е достигнала и до певицата Мими Николова, до тв водещия Петър Вучков, до композитора и пианист Любомир Денев, до музиканта проф. Христо Йоцов, до хореографа от балет "Арабеск" Мила Искренова.

С почетен знак „Златен век“ – „Печат на Цар Симеон Велики“, златен за Деня на културата и българската писменост през миналата година бяха наградени д-р Стефан Бакърджиев – директор на Регионалния исторически музей в Ямбол, кинорежисьора Галина Кралева, Ася Николова – директор на Националния музей „Христо Ботев“ в Калофер, Петър Райжеков - председател на Народно читалище „Славянска беседа - 1880“, София, актрисата Станка Калчева и др.

Любопитното е, че пак през миналата година за Деня на народните будители - 1 ноември Боил Банов отново награди десетки изявени творци, но до момента високите културни отличия също не са достигнали до тях. "Златен век" - огърлие все още не е окичен и на актрисата Искра Радева, както и на филмовия режисьор Маргарит Николов.

По информация на Lupa.bg за изработването на наградите от бюджета се отпускат хиляди левове. Тогава изниква логичният въпрос - къде са отишли златните огърлия и звезди и кога в крайна сметка те ще достигнат до наградените интелектуалци, повечето от които са хора на възраст. Както е известно досега Боил Банов, известен с прякора си "Ало, Банов" неведнъж демонстрира арогантно отношение към българските творци и към българската култура.

Дали сега на изпроводяк вече като министър в оставка той няма да изпълни задължението си и да зарадва десетките музиканти, артисти, писатели, читалищни дейци със заслужените награди и да им ги връчи по подобаващ начин, като е възможно това да бъде направено например на открито - в античния комплекс „Сердика“ – под купола на Ларгото в центъра на София.

Или българските творци, направили толкова много за развитие на родната култура, ще трябва да чакат следващия министър на културата евентуално да се сети за тях.