Алпите пораснали с 40 сантиметра

Най-високата планина в Западна Европа продължава да расте

Мистика
17:52 - 29 Ноември 2020
2521
Алпите пораснали с 40 сантиметра

Сравнявайки скоростта на растеж и ерозия на планините в различни региони на Алпите, геолозите установяват, че в централната част хълмовете продължават бързо да растат. За хиляда години те стават по-високи с около 40 см. Статия, описваща изследването, е публикувана от научното списание Earth-Science Reviews.

На Земята планините се образуват на кръстовището на литосферните плочи - огромни площи от земната кора. Тези плочи се движат постоянно, но на много малко разстояние - няколко милиметра за хиляди години. Например преди около 150 милиона години Адриатическата плоча започва да се движи към Евразийската плоча, в резултат на което Алпите започват да се формират. Това движение продължава и днес, благодарение на което Алпите все още се разрастват.

Преди това се смяташе, че растежът на планините се балансира от ерозия - унищожаване на скали под въздействието на вятър, вода, слънчева светлина и други причини. Геолозите, ръководени от Ромен Делунел от университета в Берн, Швейцария, решават да разберат колко бързо се разрастват Алпите и дали ерозията наистина е в крак с този процес.

За да разберат, учените анализират проби от кварцов пясък от дъното на повече от 350 реки, течащи в алпийския регион. Този пясък се образува в резултат на ерозия, дъждовете го измиват от скалите и в крайна сметка той попада в местните водни потоци.

Оказа се, че Алпите растат много по-бързо от колкото ерозират. "Това беше голяма изненада, тъй като преди смятахме, че растежът и ерозията на Алпите са в равновесие", казва един от авторите на проучването Фриц Шлунегер от университета в Берн. Факт е, че за хиляда години централните Алпи стават с около 80 см по-високи. Тоест разликата между растежа и унищожаването в центъра на Алпите е около 40 см. Това означава, че централните Алпи все още растат и растат бързо".