Американски генерал с горещ анализ: Защо Русия реагира бавно и хаотично в Курск?

Москва още "сглобява" отговора си, смята върховният командващ на силите на САЩ в Европа Кристофър Каволи

Свят
13:33 - 27 Август 2024
8684
Американски генерал с горещ анализ: Защо Русия реагира бавно и хаотично в Курск?

Русия реагира доста бавно и разпръснато на украинската офанзива Курска област. Такава оценка направи генерал Кристофър Каволи - върховен главнокомандващ на силите на САЩ в Европа. Той смята, че Москва все още "сглобява" отговора си на украинската инвазия, започнала на 6 август.

Бавната реакция на Русия се дължи на липсата на разбиране за това кой трябва да носи отговорност за бойните действия на територията на Руската федерация, както и на липсата на налични войски, които Москва би могла да използва в района на Курск.

Според Каволи руското министерство на отбраната отговаря за военните операции в Украйна, докато министерството на вътрешните работи трябва да отговаря за Русия.

За това писа и американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) преди няколко дни, след като Москва обяви "контратерористична операция" в пограничните райони. Този режим е доста усложнен като командна структура, защото по решение на отговорния за операцията (най-вероятно директорът на ФСБ Александър Бортников) може да се включват елементи от руската армия, но Бортников няма военен чин и съответните оперативни заповеди ще минават през структури, които не са му пряко подчинени. На 12 август обаче, по време на оперативно съвещание, диктаторът Владимир Путин изрично посочи, че руското военно министерство ще командва – като кординатор е изпратен губернаторът на Тула Алексей Дюмин.

Освен това Русия не разполага с налични сили, които да противодействат на украинската операция. Каволи казва, че нивото на участие и делът на руските сухопътни сили в Украйна са много значителни. Частите, които остават в Русия, са наборни.

Той отбелязва, цитиран от РБК-Украйна, че руските власти са изпратили много военновъздушни сили в района на Курск, но не е известно колко сухопътни сили ще участват.

Отговаряйки на въпрос за състоянието на украинската армия, Каволи отбеляза, че въпреки предизвикателствата, пред които са изправени украинските въоръжени сили, той е впечатлен от иновациите, които Киев е демонстрирал във военно, техническо и тактическо отношение.

ISW съобщи, че Русия е започнала да премества някои части от Украйна в отговор на ситуацията в Курската област, но видът на тези части и мястото, откъдето се преместват, са силен индикатор, че руското военно командване все още дава приоритет на продължаващите настъпателни операции в Източна Украйна.