Американски учени тестваха на мишки ваксина срещу COVID-19

Новини
22:00 - 03 Юли 2020
985
Американски учени тестваха на мишки ваксина срещу COVID-19

Американски биолози успешно тестваха върху опитни мишки ваксина срещу COVID-19 на базата на първата ваксина, използвана за изкореняването на едрата шарка, съобщава електронната библиотека bioRxiv.

"За разлика от другите ваксини нашият препарат усилва имунитета не само спрямо S-белтъка на коронавируса, но и спрямо N-белтъка. Ние доказахме, че вирусната ваксина sMVA-CoV-2 стимулира изработването на антитела към споменатите два белтъка, чиито молекули се присъединяват към модела на SARS-CoV-2 и към пълноценните вирусни частици. Всичко това идва да покаже, че трябва да продължим с доклиничните изпитания", пишат учените.

Ваксината sMVA-CoV-2 е разработена от група американски медици и биолози под ръководството на Дон Даймънд, професор от Националния медицински център в гр.Дуарте. Тя принадлежи към класическите ваксини, модифицирани на генетично ниво. Препаратът представлява отслабена версия на известния вирус Vaccinia, с който се проведоха първите имунизации срещу едрата шарка.

В неговия геном бяха внедрени сегменти, които отговарят за изграждането на определени белтъци в обвивката на коронавируса, предава БТА.

Този модифициран вирус може да проникне в клетките на човека и да произвежда свои белтъци, но не може да формира нови вирусни частици в тях. Това го прави идеална платформа за разработването на ваксина. Даймънд и неговите колеги от дълги години работят с този патоген, като са разработили ваксини срещу цитомегаловируса и други болести