Американски журналист: Байдън взриви „Северен поток“

От страх президентът отложил саботажа на газопроводите от юни за септември

Новини
12:55 - 15 Февруари 2023
3643
Американски журналист: Байдън взриви „Северен поток“

Президентът на САЩ Джо Байдън от страх е отложил саботажа на газопроводите „Северен поток"“ от юни за септември 2022 г. Това твърди американският разследващ журналист Сиймур Хърш, цитиран от ТАСС.

„Да, направиха го към края на учението BALTOPS (през юни 2022). Но в последния момент Белият дом се уплаши. Президентът каза, че се страхува да го направи. Той промени решението си и издаде нова заповед, така че да има възможност за дистанционно взривяване на експлозивите по всяко време“, заяви той в интервю за германския всекидневник „Берлинер Зейтунг“.

„Джо Байдън реши да не взривява газопроводите през юни. Но през септември нареди това да бъде направено“,

добави журналистът.

Според статия на Херш, публикувана на 8 февруари, експлозиви са били заложени под руските газопроводи „Северен поток“ 1 и 2 от водолази на военноморските сили на САЩ с помощта на норвежки специалисти под прикритието на военното учение BALTOPS 22 през юни миналата година. Анонимен източник твърди, че американският президент лично е разрешил операцията след девет месеца дискусии с представители на администрацията, отговарящи за въпросите по сигурността.

Адриен Уотсън, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом, подчерта, че историята на Хърш е напълно фалшива и пълна измислица.

Русия пък поиска констатациите на Хърш по случая да бъдат обсъдени на извънредна среща на върха на НАТО.

Три теча в „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ бяха открити в рамките на няколко часа на 26 септември.

Първият от тях беше засечен на „Северен поток 2“ близо до датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две изтичания на Северен поток. Датската енергийна агенция съобщи, че голямо количество газ е навлязло в морето.

По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че са регистрирали две експлозии по трасетата на тръбопровода.

Няколко дни по-късно шведската брегова охрана откри и четвърти теч по съоръженията.

Както Швеция, така и Дания, които проведоха разследване, заключиха, че четирите теча на „Северен поток"“ 1 и 2 са причинени от експлозии. Те обаче не уточниха кой може да е отговорен за аварията.

Западните лидери нарекоха инцидента умишлен акт на „саботаж“, целящ да наруши европейската енергийна инфраструктура и доставки.

От своя страна Русия обвини Запада за експлозиите.