Американски журналист: Везенков може да стане един от най-великите

Българинът може да стане като Клей Томпсън, заяви Джеймс Хам

Спорт
14:27 - 04 Октомври 2023
3221
Американски журналист: Везенков може да стане един от най-великите

Американският журналист Джеймс Хам сравни Александър Везенков със звездата на Голдън Стейт Уориърс Клей Томпсън. Според Хам, българският баскетболист ще пасне перфектно на стила на игра на Сакраменто.

"Със сигурност. Не мисля, че може да намерите човек, който ще пасне по-добре от Саша. Движението на топката на "кралете", начинът, по който се създават пространства, имаха най-добрата атака в историята на НБА през миналия сезон. Бяха много добри в нападение и той пасва перфектно от тази гледна точка".

"Добавя един елемент - "кралете" имат играчи, които играят добре без топката. Това и Саша го умее. Не трябва да дриблира. Винаги е готов да стреля. Това, което наистина харесвам в него, особено когато играе със Сабонис, е това, че прави много добри пресечки и се движи толкова добре към коша без топката. Мисля, че това е нещо, с което Сакраменто не разполагаше през миналата година. Мисля, че ще има 2,3 възможности на мач, където ще е напълно свободен, когато се насочи към коша, защото хората го виждат като стрелец от тройката и фокусът им е върху Сабонис и Фокс или други стрелци и той ще намира начин да пресече и да има лесни позиции до коша".

"В офанзивен план ще пасне перфектно. В защита също може да е перфектен, защото "кралете" не играят в защита. През миналия сезон не бяха добри в дефанзивен план. Няма да лъжа. От тази гледна точка пасва. Ще трябва да се усъвършенства през следващото лято. Ще се работи с него за работата му с крака и бързина, но в крайна сметка се знае кой е. На 28 е и играч, който е на нивото на НБА и мисля, че ще бъде наистина солиден играч", сподели Хам.

"Мисля, че ще се адаптира. Едно нещо, което съм забелязал е, че е малко като Клей Томпсън. Той не дриблира. Ако хване топката на линията за три точки и стреляш с бързината на Саша, няма да имаш проблеми. Ако се опита да започне да дриблира, тогава ще има проблем със защитника. Мисля, че ще има леки проблеми с атлетичността, ще има моменти, в които ще забиват върху него или е блокиран, когато пробива към коша, но ще свикне с тези неща. Ключът за него е да бъде агресивен в такива ситуации. Мисля, че е силен физически".

"Има много високо баскетболно IQ. Отборът на Сакраменто е пълен с умни играчи и това не винаги е така в НБА. Понякога имаш нужда от някои баскетболисти, които разчитат само на атлетичност. Те са инстинктивни и правят грешки. В този отбор всички са умни играчи и ще могат да се адаптират към много неща, така че мисля, че ще пасне перфектно".

"Начинът, по който е изграден тимът, няма голямо его, споделят топката, подкрепят се. Ако на някой играч му е ден, те ще му дадат топката. Терънс Дейвис вкара 30 точки на няколко пъти през миналия сезон. Кийгън Мъри също. Фокс на няколко пъти отбеляза 40. Малик Монк имаше 45 точки. До миналия сезон Кевин Хъртър нямаше 30 точки в един мач, въпреки че е страхотен стрелец. Мисля, че той (б.р. Везенков) ще процъфти в тази ситуация", допълни Хам пред Дарик.