Анализ от Скопие: България по-добре при СССР , отколкото в ЕС

Както и в другите източноевропейски държави, и тук се използва евтината работна ръка и данъчните облекчения, а се инвестира в западни хипермаркети

Новини
16:29 - 15 Октомври 2019
5353
Анализ от Скопие: България по-добре при СССР, отколкото в ЕС

"България имаше много по-достоен статут в някогашния съветски блок, отколкото днес в Европейския съюз, оценява Фил Батлер в анализ на страната, в която само един от девет жители вярва, че капитализма му е донесъл по-добър живот", пише македонското електронно издание Off.net.mk в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Ако си послужим с днешните соц-реалистически изрази, които се ширят в Македония, България отдавна е на прав път, само че българите изглежда не могат да оценят това и хващат своя път, който обикновено ги води в чужбина.

В най-бедната държава в ЕС към днешна дата, която някога бе обявена за "силиконовата долина на Източна Европа", продължава масово изселване, в което гражданите я напускат в алармиращи бройки. Според оценките на ООН това, което днес остава в България, до 2050 година ще намалее с допълнителни 23%. Според "Амнести Интърнешънъл" България е на дъното в списъка на първите 20 европейски държави по корупция. От тези, които са останали в страната, близо една четвърт живеят в условията на екстремна бедност. Безработицата е на много ниско ниво (6%), но онези, които работят, печелят средно под 500 евро.

По отношение на БВП на глава от населението, българската икономика е на нивото от 1973 година.

В ерата на Георги Димитров България е била считана за ценна и почти привилегирована държава в Източния блок. Днес името й дори не се споменава от лицата, вземащи решения в Брюксел, освен ако не става въпрос за някой проблем. Вътре в нея почти всеки девети човек вярва, че страната е по-добре след приемането на капитализма. Следователно всяка година 60 000 българи заминават, половината от тях в Германия.

Последните сигнали не показват подобряване на положението. Напротив. От позицията на вицепремиер Красимир Каракачанов поиска затваряне на българския Хелзинкски комитет, което отново включи червената светлина за загрижените. България скоро ще остане и без квалифицирани доктори. Близо 40% от лекарите са над 60 години, 17% са по-стари от 65.

"Българите може да смятат за виновна англо-европейската хегемония, която запълни вакуума след разпадането на Съветския Съюз. Българските политици трябва да работят с единствените големи сили, които имат на разположение – Брюксел и НАТО. През 2004 година България се наведе достатъчно, за да задоволи американците. А след това, през 2007 година, тя беше вкарана в обетованата земя, наречена ЕС, което за беше сигнал за Уол стрийт да измъкне килима под краката й", пише Фил Батлер.

Ако се погледнат най-големите чуждестранни инвеститори в България, а това са Нидерландия, Германия и Австрия, ще се види познатата схема. Както и в другите Източноевропейски държави, и тук се използва евтината работна ръка и данъчните облекчения, а се инвестира в западни хипермаркети, с които се събират парите на българските потребители и се изнасят в Германия. В този смисъл, България е Мексико на ЕС, а ролята на САЩ я играе Германия, пише Батлер.

Той се надява, че България няма да завърши в учебниците като Югославия и припомня, че ще е сериозен проблем ако всички се изселят от страната, защото така германците няма да имат на кого да продават храна в хипермаркетите.