Ананиев: Удължаваме извънредната обстановка до края на юли (НА ЖИВО)

Новини
13:06 - 06 Юли 2020 (обновена)
3925
Ананиев: Удължаваме извънредната обстановка до края на юли (НА ЖИВО)

Епидемичната обстановка в страната се удължава с още 2 седмици - до края на юли. Правим го, за да запазим възможностат на здравния министър, в зависимост от развитие на обстановката, да издава заповеди с цел намаляване разпространението на коронавируса, съобщи здравният министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг на Националния оперативен щаб.   

Здравният министър обясни, че НОЩ е взел решение за засилване на контрола - започва масов контрол за спазване на мерките. Ще препоръчаме на областните щабове да засилят контрола на територията си за спазване на мерките, както и пре необходимост да въвеждат нови, съобразявайки се с обстановката в съответния регион, добави Ананиев.

Министърът обясни, че на областните организации ще бъде препоръчано, на базата на критичен анализ, да намалят до минимум масовите мероприятия, защото в последните седмици наблюдаваме силно разпространение на вируса. 

Ще издам днес или утре заповед, като ще определя страните в Европа и тези от Шенген и третите страни,  гражданите от които ще могат да влизат на територията на България, както и тези, които ще могат да влязат в България, но ще бъдат под 14 дневна карантина, информира Ананиев. 

Ананиев съобщи и добра новина - български екип е много близо до откриване на лекарство срещу коронавируса.

Здравният министър информира, че е назначил проверка по случая с починалия лекар от Центъра за спешна медицинска помощ в София - д-р Юлиян Стамов.

„Чувам най-различни версии в медиите от близкия колега на починалия и от Спешната помощ в София. За да съм сигурен кое е вярното, съм назначил проверка“, заяви Ананиев.

„Центровете за спешна медицинска помощ са осигурени с всички необходими предпазни средства. В зависимост от сигнала, който получават, когато отиват към пациент, за който има съмнение, че е носител на вируса, той е задължен да бъде оборудван изцяло с всички предпазни средства“, обясни здравният министър.