Ананиев в лют спор с червените за новия заем

Корнелия Нинова вбеси финансовия министър с критична декларация

Новини
12:14 - 18 Септември 2020
2203
Ананиев в лют спор с червените за новия заем

Лют спор в парламента избухна между финансовият министър Кирил Ананиев и депутатите от БСП в пленарната зала. Повод за скандала стана  декларация от името на червената група, изчетена от лидерката Корнелия Нинова. В нея тя критикува правителството за взетия нов държавен заем. Ще стимулира ли тази сума икономиката и ще подобри ли жизненото равнище на народа? Или ще се използва предизборно, попита Нинова.

Соцлидерката отсече, че за тези пари няма никакъв план за икономически растеж, за увеличаване на доходите, намаляване на неравенствата, а само се "пилеят през прозореца на джипа".

За 10 г. управление на Борисов, той е взел 30 млрд. лв. заем, а стандартът на живот е влошен, критикува още соцлидерката. Премиерът ще бъде запомнен с честата смяна на позициите си, но в едно е постоянен - погазването на парламента. Той нито веднъж не дойде за приемане или актуализация на бюджет. Всички плащаме, за да може един човек да харчи еднолично и безотчетно за собственото си оцеляване, критикува Нинова.

Декларацията й предизвика финансовия министър, който бе в пленарната зала за участие в парламентарния контрол. Кирил Ананиев изненадващо взе думата и критикува Нинова, че не се е "подготвила по-добре с реална информация, а не лъжовна".

Веднага, след като преведох емисията в сряда, ми се обадиха цялото ръководство на Еврокомисията и всички колеги министри на финансите, които ме поздравиха за постигнатия най-добър резултат през 2020 г., разказа Ананиев.

Той обясни, че 27 държави са направили 27 емисии през 2020 г. и тази на България е с най-нисък лихвен процент - 0,375%. Обеща да предостави на Нинова списъка, за да види, че другите държави се движат между 1 и 3,25%.

4 държави са теглили през 2020 г. кредит за 30-годишен период, ние сме на първо място с 1,37%, докато другите се движат между 2-4% 3 от тях са членки на еврозоната.

За какво ще ги използваме тези пари - трябва да имате сериозни познания какво ни предстои до края на годината, какво се предвижда да се извърши в началото на следващата година, както и мерките за COVID-19. Икономическите и социалните мерки, приети от правителството, трябва да бъдат изпълнени, защото са важни за хората и за бизнеса. Ние сме поели ангажимент и ще изведе икономиката на държавата от кризата, заяви Ананиев. И призова Нинова обръщението й да бъде съобразено с реалността.

Това предизвика реакция сред червените. Зам.-шефът на групата Георги Свиленски поиска на министъра да бъде направена забележка, защото не можел да дава оценка на декларация от група.

Имате ценни предложения, но няма такива текстове в правилника, формулирайте ги и внесете за промяната му, отговори Валери Симеонов. И обясни, че министър може да взема думата винаги, когато пожелае.

Симеонов обаче критикува Ананиев, че "като ръководител на едно от най-подредените министерства в държавата" трябва да се запознае и с правилника на парламента и да го спазва, тъй като министърът пресрочваше даденото му време за отговор на въпросите си.