Анатомия на Скудето №20

Работата на Индзаги роди доминацията на Интер

Спорт
22:00 - 23 Април 2024
3036
Анатомия на Скудето №20

Втората звезда на Интер идва 58 години след първата, която на свой ред е отбелязана... 58 години след основаването на клуба. Но какъв шампионат е бил този от 1965-1966 г.? И кои са били звездите на този славен тим?

Днешният отбор на "нерадзурите" е коренно различен от онзи, но снимките в колекцията вече доста избледняват.

Втората звезда

"Джузепе Меаца" е в екстаз, Интер е шампион на Италия и може гордо да зашие втората звезда на гърдите си. Само чрез написването на велики страници в настоящето може да се преосмисли бъдещето. На 22 април 2024 г. "нерадзурите" несъмнено достигнаха Олимп, спечелвайки 20-ото Скудето след един невероятен сезон.

По време на дългото пътуване, започнало през август, имаше многобройни етапи, моменти и ходове, които характеризираха и очертаха този триумф.

Важни етапи

Пътуването в Серия А беше последователно и интензивно. В края на четвъртия кръг Интер пое еднолично лидерството в класирането след гръмка победа с 5:1 в дербито, за да загуби първото място в осмия етап след домакинско равенство срещу Болоня.

Още следващия кръг, благодарение на гръмката победа с 3:0 срещу Торино, отборът на Индзаги се завърна на върха. Сред най-значимите мачове в похода за втората звезда със сигурност е този, изигран в Торино срещу Ювентус, завършил 1:1.

След гола на Влахович "нерадзурите" веднага отговориха с попадение на Лаутаро, давайки важна заявка за надпреварата за титлата.

Седмица по-късно бе обърната още една решителна страница в мача срещу Наполи, в който Интер доминираше и спечели с 3:0 благодарение на головете на Калханоглу, Барела и Тюрам.

Мачът на стадион "Марадона" на практика беше предаване на надпреварата за титлата.

Малка част от титлата несъмнено е завоювана при домакинската победа срещу Верона, благодарение на гола на Фратези в 93-ата минута. Вик на радост, бясно тичане и онова единодушно скандиране, което отекна в сърцата на фенове и играчи: "За всички тези километри, които пропътувах заради вас".

Повтаряща се тема, състояние на духа на "синьо-черните", което щеше да съпътства отбора през целия сезон. Друг запомнящ се момент несъмнено са трите поредни победи, отбелязани с по четири гола - срещу Рома, Салернитана и Лече. Това беше моментът, в който съперниците се предадоха пред доминацията на Интер. И накрая, няма как да не споменем шестте пункта, спечелени в двата последователни мача срещу Рома и Ювентус.

Покерът срещу Рома беше още една демонстрация на сила, докато минималната победа на "Сан Сиро" срещу Ювентус показа зрелостта на тази група. И накрая, последното действие, което връчи Скудетото на Интер - дербито срещу Милан.

Капитанът в топ 10

Някои искри пораждат моменти на безсмъртие. Мигове, които да изживееш, да се насладиш и да разкажеш. Точно това направи Лаутаро през този сезон. Номер 10 доказа, че е решителен в капитализирането на целия упорит труд на отбора, което го превръща в перфектния офанзивен лидер на разкошния оркестър.

За аржентинеца това беше първият му сезон като капитан на Интер и той веднага успя да напише запомнящи се страници, поставяйки името си върху Скудетото на втората звезда. През този сезон в Серия А той достигна границата от 100 гола, постигната в спечеления мач срещу Лече.

Това не свършва дотук. За Лаутаро тези месеци са изпълнени с огромни емоции и големи постижения. Всъщност със своите 128 попадения той се превърна в осмия най-резултатен голмайстор в историята на "нерадзурите" и вече е само на 5 гола от Ищван Нийрс, който заема шестото място.

Футболната зрялост на аржентинеца е отразена в различни цифри, които подчертават високите му технически способности. Предпочитаният крак на Лаутаро е десният му. Той е единственият играч, който е вкарал повече от 15 гола с десния, левия и с глава през последните шест сезона в Серия А.
Отличен голмайстор в наказателното поле, той е отбелязал повече от 90 от попаденията си в лигата от наказателното поле. За трета поредна година надхвърля границата от 20 гола в Серия А. Неговото първенство беше от най-високо качество, в което той показа цялата си класа.

Три цели могат да бъдат взети за пример и да обобщят целия му репертоар. Без съмнение голът срещу Аталанта в Бергамо е една от перлите на аржентинеца. Той изящно зави отляво, като не остави никакъв шанс на вратаря на "богинята". В техничния му репертоар е и попадението, отбелязано у дома срещу Болоня със снаряд от 25 метра.

И накрая, голът срещу Ювентус в Торино обобщава перфектно инстинкта му за реализиране с обръщане от първия път. За този гол той показа огромна решителност, желание да печели с тази фланелка и желание да продължи да бъде смел и печеливш капитан.

Непробиваема защита

Изграждане на защитен вал. Това беше перфектната комбинация за сезон 2023/24. Футболната философия на Симоне Индзаги се основава на защитна постройка, състояща се от трима бранители, като централният защитник навлиза в средата на терена, за да създаде допълнителен атакуващ играч. Истински шахматен ход.

Сред основните изяви на тримата централни защитници е Алесандро Бастони, който през този сезон се превърна и в перфектен плеймейкър. Номер 95 на "нерадзурите", освен че винаги демонстрира абсолютната си надеждност в ариергарда, бе с решаващо значение за предоставянето на три асистенции в изиграните три мача срещу Болоня, Наполи и Емполи. Изпълнения, които го признаха за играч на месец март в Серия А.

Ценна работа и за Павар, който се интегрира перфектно в системата на Индзаги, като отлично интерпретира ролята си и разбира играта.

И накрая, няма как да не споменем изключителния сезон на вратаря Ян Зомер, който записа 17 чисти мрежи, демонстрирайки надеждност и възможността да се разчита на него като последна линия на защитата.

Мозъчен капацитет и креативност

Полузащитата на "нерадзурите" изигра ключова роля за спечелването на втората звезда. Играчите, които излязоха на терена, бяха видни фигури в адаптирането към различните видове мачове и противници, като винаги предоставяха гаранции както за количество, така и за качество.

Отделът на халфовата линия успя да съчетае мозъка и рационалността с чиста креативност. Спокойното водене на играта от страна на Чалханоглу и Мхитарян се сливаше с изящните отигравания на Димарко, който направи революция в ролята на ляво крило и се оказа идеалният прототип на съвременния играч. №32 на "синьо-черните" беше впечатляващ през този сезон, като отбеляза две красиви попадения, които завинаги ще останат в историята на Интер.

Голът от средата на терена срещу Фрозиноне и балистичното бижу в Емполи. Две незабравими снимки от 20-тото издание на Скудетото.

Изпълненията на Карлос Аугусто също бяха безупречни, като той демонстрира голяма адаптивност, съчетана с качество. На десния фланг Дармиан несъмнено беше стабилизаторът на отбора, като тичаше неуморно и балансираше отбора.

От решаващо значение за механиката на отбора беше Николо Барела, който показа, че може естествено да се изявява и в двата края на терена, като винаги се превръщаше в перфектния трамплин за атаките.

И накрая, трябва да се спомене специално голмайсторството на Чалханоглу, който има 11 гола и 100% успеваемост от деветте изпълнени дузпи. Г-н Надежден.

Допълнителният човек

Всеки триумф има своите герои, които помагат за постигането му. Играчите от резервната скамейка са абсолютно решаващи, като допринасят значително за спечелването на Скудетото мач след мач. Зоната на Фратези е основна част от историята на "нерадзурите".

Полузащитникът вкара пет попадения в първенството, три от които бяха отбелязани след 90-ата минута. Голове, които са част от най-важните моменти, като бурното празнуване след реализирането срещу Удинезе, което донесе решаваща част от успеха на Интер.

Незаменими в баланса на силите на отбора бяха и Аслани, Карлос Аугусто и Дъмфрис, които в средата на терена позволяваха на отбора да управлява ефективно натоварването. Надеждността и опитът бяха мантрата за Де Врий, Арнаутович и Санчес, които добавиха опит в отбора. Техният принос се оказа решаващ при управлението на различните мачове, като изигра ключова роля за победата в първенството.

Новодошлите

След два сезона, в които Интер вдигна пет трофея, през лятото на 2023 г. в тренировъчния център на Сунинг пристигат няколко нови лица. Маркъс Тюрам беше играчът, който изненада най-много, като веднага се вписа в динамиката на отбора и се превърна в мигновено попадение с головете и креативността си.

С 11 попадения и 7 асистенции той е вторият играч на Интер след сезон 2004/05, който отбелязва повече от 10 гола и дава повече от пет асистенции в първия си сезон в Серия А с екипа на "нерадзурите", след Самуел Ето'о.

Бенжамен Павар, както вече споменахме, не губи време да се интегрира, показвайки индивидуалност и внасяйки много опит в отбора. Ян Бисек също имаше отличен сезон, като постепенно си извоюва значителна роля и доказа, че е ценен актив.

Опитът и харизмата са характеристиките, добавени от Куадрадо и Клаасен, докато непредсказуемостта със сигурност е присъща на Бюканън, подписал през януари.

Всички нови попълнения прегърнаха каузата на Интер, превръщайки се в неразделна част от една изключителна група с отдаденост, самоотверженост и чувство за принадлежност.

Треньорът

Индзаги е израснал много, а сега се цели още по-високо. Два шампионата за четири години: заслугата на един солиден клуб, Марота - повратната точка.

Ако една звезда блести, да не говорим за две. Да не говорим, ако тази втората дойде в дербито срещу Милан. Интер спечели 20-ото си Скудето, което преследваше и силно желаеше, след като превърна първенството в монолог с впечатляваща поредица от цифри в негова подкрепа: най-добра атака, най-добра защита, най-добър голмайстор.

Триумф от такава величина обикновено има много бащи. Треньорът, като за начало. Симоне Индзаги се е подобрил много - той е добавил приемственост към страхотните си тактически способности, подсилени от един мач. Той вече не е просто треньор на финали. Той успя да доминира в един дълъг и сложен турнир, като играе качествен футбол.

Освен това се е интегрирал по-добре в реалността на собствения си клуб с всичко, което произтича от това. Индзаги притежава грация и интелигентност - качества, които му помогнаха в най-трудните моменти да посрещне критиката, дори суровата, защото Милано е взискателно място.

Танци и смях с основни движещи фигури

То е толкова много, че втората звезда няма да е достатъчна, за да задоволи. Индзаги знае това, но също така знае, че има какво да подобри. Например в управлението на всички технически ресурси, с които разполага.

През следващата година, освен че ще се потвърди отново в надпреварата за титлата, отборът на Интер, който се очертава, има за цели Шампионската лига и Световното клубно първенство, в които иска да играе главна рокля.

Един изтощителен сезон, който ще започне през август 2024 г. и ще завърши през юли 2025 г. в САЩ с ново състезание - Световната клубна купа, в която по дефиниция "нерадзурите" трябва да са на първа линия. В края на краищата, той се нарича Интернационале, нали? Всичко вече е записано в името.

Скудетото също е резултат от голямата работа, свършена от клуба. Когато спечелиш две първенства за четири години с двама треньори - Конте и Индзаги, които не биха могли да бъдат по-различни, това означава, че клубът знае как да изпълнява добре мисията си.

Историята на футбола е пълна с мъже на провидението, които продължават да мечтаят, но големите цикли, успехите, които продължават, почиват върху основите на солидна корпоративна структура. Мениджърският екип, ръководен от Марота, Антонело и Санети накара Интер да се развива, макар и трудно.

Със сигурност повратният момент настъпва с идването на Марота: без него Юве постепенно става по-малко успешен, а с него Интер постепенно става по-малко луд. Той последва обратния път на Итало Алоди, когото Джани Аниели взе от великия Интер, за да възстанови Юве, който след това щеше да бъде главен герой за около петнадесет години.

Неслучайно Марота събира десет италиански титли в кариерата си. Онези, които искаха да го вкарат в неприятности, а заедно с него и Интер, като подклаждаха недоволството на Лукаку до последния обрат, всъщност му направиха услуга.

Лаутаро, който се превърна в лидер, изигра най-добрия си сезон, Тюрам откри, че е идеален партньор, цялата група се освободи от напрежението и противоречията, които я бяха натоварили.

А сега? След деветте поредни шампионски титли на Юве никой не е успял да повтори: Интер, Милан, Наполи и отново Интер през следващите четири години. Нито един успех не се е превърнал в хегемония. Това, че трябва да дойде ред на клуба на Жанг, може да се стори на някои не само парадоксално, но дори и несмилаемо.

Отдавна Интер трябваше да смени собственика си според неинформирани специалисти, икономисти поради липса на доказателства, накратко - онзи "каравансарай", който е често унижаваната гарнитура на италианския футбол. Вместо това Интер на Стивън Жанг е на второ място по успехи след този на Морати. И не само това - изглежда, че изпреварва конкурентите си дори за следващия сезон. Той вече е подготвил входящия пазар, сключил е важни покупки и е определил продажбите, които ще трябва да поддържат устойчиви сметки.

Милан и Юве, историческите антагонисти, са длъжни да наваксат в техническо отношение, както се очаква от тези, които имат три звезди на фланелките си или седем Шампионски лиги в трофеите си.

Човек не може да абдикира от историята си.