Анди Мъри: За Григор е голямо предимство, че работи с бившите ми треньори

Спорт
14:55 - 30 Август 2023
2818
Анди Мъри: За Григор е голямо предимство, че работи с бившите ми треньори

Григор Димитров срещу Анди Мъри ще бъде един от хитовите мачове във втория кръг на последния за годината турнир от Големия шлем - US Open. Двамата ще се изправят един срещу друг утре, 31 август.

Григор прескочи откриващата фаза след невероятен обрат срещу словака Алекс Молчан, когото победи с 6:7(9), 6:7(5), 6:1, 7:5, 7:6(9) след почти четири часа игра. Мъри от своя страна записа убедителна победа срещу французина Корентен Мутен с 6:2, 7:5, 6:3.

Предстоящата битка между българина и шотландеца е крайно интригуваща не само заради тенис уменията на двамата, но и поради факта, че понастоящем Димитров работи с Джейми Делгадо и Дани Валверду, които дълги години бяха част от треньорския екип на Анди Мъри. Този факт не бе подминат от журналистите по време на пресконференцията на британеца, който бе попитан дали това че Делгадо и Валверду познават много добре играта му, ще помогне на Григор.

"Играл съм доста мачове срещу бивши треньори. Мисля, че съм загубил само веднъж", отговори той.

Мъри говори за това как стратегическата част от тениса често може да се различава рязко от това, което всъщност се случва на корта.

"Казвал съм го много пъти: Не става дума само за мен, а за тениса като цяло. Някои неща изглеждат лесни отстрани, по отношение на стратегията и тактиката срещу много играчи. Когато излезеш на корта обаче не винаги е толкова лесно да го изпълниш, Трудно е. Някои удари изглеждат лесни за атака, но на корта не е същото."

В крайна сметка той призна, че българинът може да има предимство заради ситуацията с треньорите.

"Вероятно би трябвало да е голямо предимство за него да има двама души, които са работили с мен през годините. Но ще разберем след два дни", добави трикратният шампион от Големия шлем.

Предстоящият сблъсък ще бъде под №12 в съперничеството между Димитров и Мъри, като британецът води с 8-3 победи.

По време на интервюто на корта след успеха срещу Муте Анди Мъри беше попитан за подкрепата, която получава от семейството си в Ню Йорк.

"Съпругата ми е на трибуните, но децата се прибраха в хотела. Невинаги е забавно с тях. Четири малки деца под 7-годишна възраст са трудни понякога. Много се радвам, че успяха да дойдат с мен в Ню Йорк. Мисля, че градът им хареса. Утре се прибират в Лондон, защото трябва да се подготвят за училище", каза с усмивка той.

Мъри и Ким Сиърс са щастливи родители на София, Иди, Теди и Лола.

Победата на Анди Мъри над Муте беше неговата 200-а в турнири от Големия шлем. Сега той е само на три зад легендарния Пийт Сампрас, който заема осмо място във вечната класация.