Андреа Бочели омагьоса 30 000 в София (СНИМКИ)

Студът и дъждът не успяха да изместят емоцията от концерта на стадион "Васил Левски"

Новини
10:33 - 15 Септември 2024
2327
Андреа Бочели омагьоса 30 000 в София (СНИМКИ)

Андреа Бочели омагьоса София. Близо 30 000 души аплодираха легендарния глас, който в съботната вечер на 14 септември празнува 30-годишната си кариера. Италианският тенор пя на националния стадион „Васил Левски“, броени дни преди да отбележи 66-ия си рожден ден.

По време на целия двучасов спектакъл, на сцената бяха част от Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ и оркестъра на Софийската филхармония. На диригентския пулт бе маестро Марчело Рота, работил с Пласидо Доминго, а с Андреа Бочели е непрекъснато през последните 25 години. 

Осемнадесет от най-известните оперни арии, песни и филмова музика звучаха в изпълнение на Бочели и неговите специални гости – румънското сопрано Кристина Пазару, италианската певица и композитор Елиза Гаиото, и флейтистът Андреа Гриминели.

Проливният дъжд, който се изсипа преди концерта на Андреа Бочели, не помрачи настроението на почитателите му.  Сред тях беше и обявената за европейска изгряваща звезда Маргарита Стойкова, която пристигна на събитието със своята майка.

„Много се надявам, че все повече артисти идват в България, защото, както виждаме, хората се вълнуват. Дори в този силен дъжд - идват. Аз съм тук заради майка ми”, каза актрисата. Маргарита Стойкова не крие, че според нея музиката стопява мостовете между поколенията и обединява хората.

Снимки: Агнес Методиева

На същото мнение е и Анабел, която доведе на концерта баща си Свилен, припявайки си любимото им изпълнение на Бочели. Сред най-големите почитатели на маестрото беше и Емил Ангелов, който вече е бил на няколко негови спектакъла. „Тази година вече бях на 3 концерта, където ме валя дъжд и винаги имам някакъв късмет. Точно преди да излезе - дъждът спира! Надявам се днес да изчистим всички мръсни души и емоции и да влезем чисти на концерта”, каза той.

Късмет извади не само Емил, а и всички хора, които изпълниха стадиона. Дъждът спря, а до сцената се появи красива дъга – символ на моста между божествения и земния свят. Неслучайно Селин Дион казва, че „ако Господ имаше глас, той щеше да звучи като Андреа Бочели“.

Снимки: Агнес Методиева

Началото бе дадено точно в 20:00 ч. с La donna è mobile от „Риголето“ на Верди. В първата част италианската звезда разказва за дългия път към сцената, а втората е  ретроспекция на най-популярните му песни. Аплодисментите на публиката бяха възнаградени с три биса, а единствените думи на Бочели бяха „Благодаря Ви“.

Андреа Бочели е роден на 22 септември 1958 г.. Признат в цял свят като пионер на италианската вокална традиция, той е продал над 90 милиона копия от своите албуми в цял свят. Той усъвършенства певческите си умения под ръководството на своя ментор Франко Корели. За първи път става известен, като печели музикалния фестивал в Сан Ремо през 1994 г. По същото време, започва и блестящата си кариера с класически произведения, изпълнявайки шедьоври от оперния репертоар на сцената. Печели както любителите на операта, така и тези на поп музиката. 

През годините маестро Бочели чупи всички възможни ­рекорди на музикалната индустрия, свири на всички важни световни сцени, печели възхищението на папи, аристократи, музикални и филмови звезди и издава 17 студийни албума. Romanza от 1997 г. е един от най-продаваните албуми на всички времена, а Sacred Arias (1999) е най-продаваният албум с класическа музика на солов изпълнител в историята.
Албумът Sì дебютира директно на първо място в класациите за албуми на Великобритания и САЩ, превръщайки се в първия номер едно албум на Бочели и в двете страни. Албумът е емблематичен и с дуета със сина на изпълнителя – Матео Бочели. Актуалният албум Believe (2020) г. е един вид „духовна автобиография“, която съчетава свещени песни и песни, които говорят на душата. Той съдържа познати популярни песни (от You'll Never Walk Alone до Amazing Grace), както и оригинални песни, композирани от самия Бочели и Енио Мориконе.

През 2021 г. Бочели преодолява още едно ново житейско предизвикателство. Изминава повече от 350 км на кон като част от поклонническо пътуване от базиликата „Свети Петър“ в Рим, където получава и благословията на папа Франциск, до родния си град Лаятико в Тоскана. „Пътуването Андреа Бочели“ се превръща и в популярен телевизионен документален филм, който се фокусира върху културното и духовното пътуване на артиста.