Андрей Ковачев от "Белене": Не искаме отмъщение, а помирение

Граждани и политици почетоха жертвите на тоталитарния комунистически режим

Новини
19:21 - 03 Юни 2023
3421
Андрей Ковачев от "Белене": Не искаме отмъщение, а помирение

Трябва да предаваме паметта на младите поколения, за да няма никога повече политическо насилие в България. Политиците трябва да реализират своите идеи по демократичен начин. Това каза днес евродепутатът Андрей Ковачев, който бе сред участниците в поклонението в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в бившия Втори обект на концлагера "Белене", предава БТА. 

"За да не се повтарят ужасите от миналото, трябва да предаваме паметта на младите, не за да искаме мъст и насаждаме отмъщение, а за да има помирение, а то преминава през покаяние и през уважаване на паметта на страдалците, преминали през ужасите на комунистическия режим", каза още Ковачев. 

"Ние сме в дълг към хората, пострадали от комунистическия режим. През това място са преминали много достойни българи, български политици, български офицери и генерали, които са били просто срещу режима. Ние сме в дълг към тях, както и към техните семейства, към нашата съвест, защото тук трябва да има мемориален комплекс, където да се пази паметта за комунистически зверства и комунистическата диктатура, която не е предоставяла никаква възможност на тези, които са искали да изразят своето мнение свободно, да го направят", подчерта евродепутатът.

"Надявам се, че новото Народно събрание в България ще приеме с мнозинство няколкото проектозакона за промени в закона от 2000 г. за обявяване на комунистическия режим за престъпен и по-конкретно за това комунистическите символи да не бъдат на обществени места", подчерта Ковачев. Той добави, че те част от нашата история, "всичко е част от историята ни, но то трябва да бъде в учебниците, да бъде преподавано в университетите и училищата, да бъде в музеите, но не и на централните обществени места на нашите градове, в населените ни места". 

Ковачев призова бъдещото редовно правителство да обяви за национален паметник на културата Втори обект на бившия концлагер "Белене" и да се осигури финансиране за създаване на мемориален комплекс по примера на други държави като Полша, Чехия, Унгария, Германия. 

Стотици се включиха днес в поклонението в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в бившия Втори обект на концлагера "Белене", възстановено след тригодишно прекъсване.  На мястото се събраха бивши лагеристи и близки на жертвите, дошли от различни краища на България и от Турция. Всички те си спомниха тежките моменти, преживени в лагера, споделиха своите истории, оставили дълбоки следи в живота им.