Андрей Райчев: Борисов не може да си позволи пак да няма кабинет

От лидера на ГЕРБ зависи дали ще има редовно правителство след вота, заяви политологът

Новини
17:45 - 09 Септември 2024
1452
Андрей Райчев: Борисов не може да си позволи пак да няма кабинет

Борисов не може да си позволи да няма правителство - ГЕРБ ако удържи или загуби по-малко избиратели, ще е чудо. Тази огромна доминация ще спре, ако няма още един път правителство. Това коментира в студиото на "Лице в лице" по Би Ти Ви социологът Андрей Райчев.

По думите му всички в момента са се съсредоточили върху регистрациите на партиите. Междувременно не обръщаме внимание как се държат пропагандно нашите лидери. Абсурдът тук е по-голям, отколкото този при регистрациите. Делян Пеевски говори за Румен Радев. ПП-ДБ говорят само за Пеевски. Бойко Борисов не говори за никого, освен за успехите при ГЕРБ. ИТН също заглъхнаха, "Възраждане" си говори какво си говори. БСП и ДПС си говорят за регистрациите, каза още Райчев. Според него разковничето на тази криза е Бойко Борисов.

Политическият анализатор Слави Василев пък допълни, че темата за регистрациите не е за подценяване, защото тя ще предопредели кой ще участва в изборите. Разпадът, на който сме свидетели, не е някаква последователна линия, е в следствие на нефункциониращата политическа система. Този очистителен процес може да се окаже здравословен, каза още Слави Василев.

По думите на Андрей Райчев проблемът с регистрацията на ДПС е и двете да получат шанс пред избирателите си. Социологът не допусна етнизиране на конфликта в ДПС.

Дали ще има правителство след вота на 27 октомври, Райчев заяви, че това зависи от Бойко Борисов, тъй като социолозите дават на ГЕРБ първото място. Но за самият Борисов е важно дали Доналд Тръмп или Камала Харис ще спечелят президентския вот в САЩ.