Андрей Райчев: БСП стана лична собственост на Нинова

Новини
13:20 - 24 Януари 2022
5489
Андрей Райчев: БСП стана лична собственост на Нинова

БСП не просто става заложник на Корнелия Нинова, а нейна лична собственост. Това е много лошо за левицата. До този мрачен извод достигна политологът Андрей Райчев след разигралия се на Конгреса в събота абсурд с оставката на председателката на левицата. 

"Госпожа Нинова забива завинаги въпроса със своята оставка. Сега каквото и да се каже, просто прави маркер, на който дори да се беше явила едни на избори, които явно щеше да спечели. Тя направи една служебна победа с поставен резултат - подбира си и си обработва хората", заявява шефът на "Галъп" по повод скандалната история на високия форум на БСП. 

Според него най-неприятното за българската политика е, че трябва да се свикне като се каже думата "оставка", а то някак си друго става. Думата трябва да играе роля. Като кажеш честна дума и някак си става, а тук се оказва, че не става, посочи социологът.

Райчев определи като неконстатираната оставка на Нинова като много голяма грешка, защото до края на политическата и кариера, която няма да е дълга, това ще ѝ се напомня и натяква. Това е една много груба грешка от гледна точка на нейните интереси, като най-вероятно нейните противници ще направят вътре, вън или по средата между БСП някаква структура, които ще се раздвоят, посочи Райчев.

Той изтъкна още, че от идейна партия, БСП се превръща в партия на Нинова. Има партия на Борисов, има партия на Костадинов, а тук става една поредна партия на Нинова, която съжителства в най-различни течения, характерни за една идейна партия, каза Райчев.

Топ политологът е убеден, че доверието към БСП сто на сто спада при едни следващи избори. Това не е добро за БСП, много е лошо даже. Нинова може да печели ядро вътре в самата партия, но на външните хора, които съставляват гласовете на една партия, влияе много лошо, коментира Андрей Райчев.

За това дали президентът би могъл да направи ляв политически проект след края на кариерата си като президент, с което да сложи край на "Позитано" 20, Райчев заяви, че не вярва Румен Радев да направи политически проект, при положение, че няколко президенти правили такива проекти, а резултатите били неудачни. Радев може да благослови други, да има по-меки форми и да се обърне към други леви проекти, с което да покаже да покаже своите симпатии. Това обаче също няма да се отрази добре на БСП, предупреди Райчев.

Андрей Райчев не вижда как може да бъде туширано напрежението между президента Румен Радев и Корнелия Нинова. Двамата ще се търпят известно време не за друго, а за да търпят това правителство, което и двамата смятат за важно, но като цяло това е разрив не само с президента, но и с левите хора завинаги.