Анелия Златкова: Шепа фенове пречат на Нефтохимик

Спорт
13:57 - 31 Юли 2021
4780
Анелия Златкова: Шепа фенове пречат на Нефтохимик

Президентът на ПФК "Нефтохимик Бургас 1962" АД Анелия Златкова направи най-смелия си ход в клуба. С декларация, изпратена до Флагман.бг, бизнесдамата се разграничи от действията на малка група фенове, които от години по-скоро пречат на клуба, отколкото да помагат, създават крайно негативен имидж и отблъскват нормалните привърженици от стадиона.

Златкова определено показа мъжество, поемайки една тежка битка, която може би ще загуби, но ако получи обществената подкрепа и я спечели, ще е извършила нещо революционно в бургаския спорт.

Поводът за изразяване на силната позиция е атаката, на която тя е подложена от група фенове от седмица. Ултрасите от крайната агитка на "Нафтата" се сбиха с феновете "Спартак" (Варна), нанесоха и щети по родния си стадион, а както се оказа част от тях са били оборудвани с ножове, боксове, бомбички.

Впоследствие те обвиниха Златкова, че не е наела достатъчно солидна охрана на стадиона и поискаха оставакат й с нарочна декларация, в която обаче липсват задължителните атрибути - имена на хората, които застават зад искането, а са упоменати само като "Ултра Нафта". Колко човека стоят зад "Ултра Нафта" - може само да се гадае.

За разлика от тях президентът на "Нефтохимик" застана с името си и отправи следната декларация:

„Ръководството на клуба се разграничава от действията на малка група фенове, които нямаха адекватно поведение по време на мача срещу Спартак (Варна). Според справка на МВР тази група е била оборудвана с ножове, боксове, бомбички и други опасни атрибути. Имаше и хора в нетрезво състояние от тях, които се държаха неадекватно. С това застрашават живота и здравето на другите, на стадиона. В крайна сметка обаче няма как да защитиш някой от самия него!

Ние увеличихме охраната три пъти и уведомихме органите на реда, че предстои рисков мач. Това, че някой е решил да се докаже като голям фен и, че го е направил по изключително нецивилизован начин не е в нашата компетентност.

Моля да бъдем извинени от всички останали, че не предвидихме, че трябва да ги пазим от една много малка група от т.нар. "фенове на отбора". Истинските фенове подкрепят тима както при победи, така и при загуби.

Аз лично вече свикнах да ме хулят, обиждат и обвиняват за всички проблеми в клуба. Няма никакъв проблем да си тръгна от Нефтохимик, но искам да се събере подписка от минимум 3000 реални фенове и да предложат адекватен вариант за издръжка на клуба и схема на изплащане на задълженията от предишни години.

Питам къде бяха същите тези фенове, когато Нефтохимик имаше 25 загуби, 3 равни и 2 победи?! Къде бяха като са трупани задълженията и имаше раздут щат?! Питам и Община Бургас като мажоритарен собственик защо не е упражняван контрол и е допуснато Общински клуб да трупа дългове към други Общински дружества?!

Готова съм да приема всеки съвет, никога не съм казвала, че ще се нагърбя да издържам отбора сама. Готова съм да приема всякакъв вид помощ! Никой не ни е питал какво ни е коствало да чистим всички тези стари задължения и да спасим професионалния статут на клуба през миналия сезон. ДЮШ е голям приоритет за нас, но за съжаление получаваме и там саботажи. Някои от родителите се държат странно, но трябва да разберат, че ние даваме мило и драго техните деца някой ден да прославят клуба и да играят за Нефтохимик!

Време е и да се спре напрежението между феновете на Нефтохимик и Черноморец е крайно време да спре. Това са двата бургаски клуба, които да си подадат ръка и феновете да подкрепят и единия, и другия отбор, без да нарушават собствената си идентичност и да подкрепят бургаския футбол като цяло. Искам да бъде свикана кръгла маса на която да седнем всички спортни клубове в Бургас и да настояваме за промяна наредбата на спорта.

Общината трябва да помага за спорта, но се оказва така, че волно или неволно тя дава субсидии на клубовете, но след това си ги връща, понякога в пъти повече, от наеми и поддръжка на общински съоръжения. По този начин общината не помага на клуба, няма качествен футбол от години. А и голяма част от спортовете са на ръба.

Искам да дам един пример с Монтана, който е в пъти по-малък град и като площ и като население от Бургас, но там кметът Златко Живков е спортен човек и се развива от години много успешно и футбол, и баскетбол, и волейбол. Явно той е намерил правилната формула как да развива успешно професионален спорт и по този начин за Монтана да се чуват само положителни неща за постиженията на спортните клубове, докато в Бургас спортът е свързан само със скандали. А Бургас е град с много по-големи възможности, но сами виждате какво се случва тук. Спортът не е приоритет, а се казва, че Бургас е спортен град. Спонсорите виждайки, че те трябва да си дават парите за общинските дружества, а не за лагери, екипировки и други полезни неща се демотивират.

Спортът е нещото, което изгражда дисциплина, изгражда характери, прави отборност, дава медали и химна се слуша в света, в чест на спорта. Да погледнем докъде държавната политика докара спорта, че ние на Олимпиада да сме на 51-о място в момента с един единствен медал. Трябва пълно преразглеждане на политиката спрямо спорта.