Ангел Славков: Мечтата ми е да играем в Европа

Иска ми се да имаме и поне частично самофинансиране от трансфери, заяви наставникът на Славия

Спорт
13:57 - 19 Май 2023
1542
Ангел Славков: Мечтата ми е да играем в Европа

"Не мога да скрия, че след като започнах да работя с тези момчета, желанието ми да работя по-дълго с тях се увеличи неимоверно много. Те са едни страхотни мъжкари, хора с характер и самочувствие. Истински професионалисти, в тренировъчния процес са перфрктни – това, което за мен е важно. Тренировките дори и да са по-трудни и по-тежки от самите мачове, защото и на тях им казах, ако им е по-тежко в тренировките, ще им е по-леко в мача", заяви Ангел Славков, който днес изпълнява две длъжности в любимия отбор - тази на директор на школата и наставник на мъжкия тим на Славия.

"Апетитът идва с яденето, тоест работата ми с тези момчета ми дава страхотен ентусиазъм, аз се върнах по някакъв начин 35-40 години назад, когато съм играл в Славия и когато имах още този младежки ентусиазъм за игра тогава, а сега той е за работа. Не знам кое и какво ще се случи, важното е, че в момента съм един от най-щастливите хора на Земята", допълни той.

"Да, да, искам да остана начело на Славия. Искам да остана, но първо трябва да свърша работа. Един треньор изгражда стила на отбора спрямо футболистите, които има. Много е трудно, ако искаш да направиш стил на даден отбор, който гледаш по телевизията, с отбор, който има други качества, а и не е редно.

Първо, тези футболисти ги поставяш в тежко състояние, тоест те не могат да направят това, което най-добре могат. Аз искам да направя това, което нашите футболисти най-добре умея да правят. Много ценя и уважавам един Юрген Клоп, чийто стил е много агресивен. Един футбол, който невинаги е красив, но е в повечето случаи печеливш.

В момента има юноши, които влизат, знаете Мартин Георгиев, който беше в едно много добро състояние, е в Барселона вече. Такова нещо на много малко клубове от световен мащаб се случва да дадат техен талант на 17 години в Барселона, защото това, което каза Бакеро, като разговаряхме е, че Барса не събира футболисти просто така, за да може да ги продава, а взима само футболисти, които смята, че могат да бъдат в техните редици в един по-късен етап от тяхното развтитие. Това е добър показател за работата на нашите треньори в академията. В момента виждаме Кристиян Стоянов играе, Емо Стоев е пак продукт на нашата академия. В момента Чунг също влиза и играе и ще играе тепърва, имаме още много прекрасни деца. Към момента даже едно дете на 16 години тренира с мъжкия отбор – Кристиян Балов. Стефан Трайков и Роберто Илиев са в групата откакто съм аз непрекъснато и просто не идва момента, когато мога да ги пусна.

Така, че школата на Славия работи добре, но това, което е проблемът за българския футбол, не е, че не се работи с школите и не е до това, че в България няма таланти. Първо, огромен проблем са чужденците на килограм, които не идват на достатъчно добро ниво за да помагнат за израстването на българския футбол, защото ако разчиташ на чужденец той трябва да е класи над футболисти от България според мен.

Да ги превъзхожда по всеки един показател и покрай него да израстват младите футболисти. Друг от проблемите е, че когато един футболист, създаден от дадена академия, бъде взет в мъжкия отбор на 16-17 години в повече случаи се показва, че не са достатъно изградени. Тоест треньорите са работили много, но не всеки един детайл е пипнат. Такъв човек, като дойде в мъжки отбор, трябва много да работи индивидуално след тренировките, защото не може един играч на 18 години да тренира, колкото този на 35 години.

На 18 си млад и има толкова още много неща да усъвършенстваш в сравнение с този на 35. Това е начинът тези играчи да се интегрират бързо в мъжкия футбол, а и след време да могат да бъдат продадени вече като изградени футболисти. Не можем все пак да критикуваме отбори като Лудогорец, където целите са много високи и там прехода от юноша към мъжкия футбол е много по труден.

Поздравявам ги с първото място на тима им до 18 години и обръщам внимание и на нашите момчета до 14, които само преди дни завоюваха Купата на България. Според мен трябва да има правило за даден брой чуждестранни играчи, което и неминуемо ще помогне за развитието на националния отбор", каза още наставникът.

"Славия има своята стратегия и своя облик. Да, има понякога момчета, които не са от България, но държим общо взето повече да се българи. Същото обаче го правят и хората от Кърджали, които дават средства там. Аз поздравявам, стискам ръката и така, ако мога от тази трибуна, прегръщам всеки един човек, който дава пари за българския спорт. Без тези хора ние сме „тотал щета“, както казват в застраховането. Тук е момента по някакъв начин да помолим държавата, когато имаме държава, защото ние засега нямаме правителство и се лутаме години наред напред и назад, да се заемат сериозно с тази тема.

Децата в дискотеките не газ ще дишат, ами вече не знам какво ще измислят. Децата трябва да са ангажирани със спорт, защото така ще получат една друга култура на живот. Единственият начин за това е те да са ангажирани с някакъв вид спорт", заяви пред Гонг Славков.

"Тези деца, които работят с нашите треньори, искаме да се опитаме да ги направим професионални футболисти и да играят в отбора на Славия и оттам евентуално да се изградят и основите на националния отбор. Моята голяма мечта в този период, както сега си мечтая да се класираме за Европа, беше и още е, поне частично да се самофинансираме с продажба на футболисти, които могат да се реинвестират и в база и много други неща. Тук треньорите при нас, за разлика от много други отбори, са оставени да работят спокойно.

Няма стрес към тях, че трябва на всяка цена да победят и на всяка цена да са първи, а и това спокойствие те го предават на децата. Отбор, който е поставен под напрежение непрекъснато да печели, става нервен, и тази сприхавост влияе изключително много на детската психика. Това обаче не ни пречи последните три години да имаме трофеи", завърши Ангел Славков.