Ангела Меркел: Германската политика се нуждае от повече жени

Новини
11:01 - 23 Октомври 2021
1106
Ангела Меркел: Германската политика се нуждае от повече жени

Германският канцлер Ангела Меркел насърчи повече жени да участват в политиката в страната, докато се готви да се оттегли след 16 години работа като първата в страната жена на канцлерския пост.

Мeркел каза, че политиката все още е доминирана от мъжете и трябва да влезе в крак с времето.

Меркел, която вдъхнови жени по целия свят като лидер на най-голямата икономика в Европа, демонстрира и типичния си похват да говори без заобикалки, докато отговаряше на въпрос на "Зюддойче цайтунг", който едва ли би бил зададен на мъж.

Не давам дрехи на музеи, каза 67-годишната канцлерка, запитана дали би дала някои от саката си в ярки цветове, които са нейна запазена марка, на музей.
Меркел посочи, че дарява облекло в пунктове за събиране на носени дрехи.

Все още не успяваме да запалим достатъчно жени за политиката, каза Меркел в интервюто си за германското издание.

Като цяло, нужна е повече работа, за да придобият жените по-голяма увереност. Защото, дори когато има жени, не им е присъщо да се борят например за ръководен пост в партията, смята Меркел.

Половата равнопоставеност може да се превърне в спорен момент при съставянето на следващото правителство с участието на три политически сили, които са разделени по този въпрос.

Анализатори смятат, че сексисткото отношение и структурните бариери също играят определена роля.
По време на неотдавнашната предизборна кампания кандидатката на "Зелените" за канцлерския пост се оплака, че е била подложена на сексистко обследване.

Още през 2018 г. Меркел публично настоя Християндемократическият съюз да привлече повече жени в редиците си, ако не иска да изгуби статута си на "народна партия - "Фолкспартай".