Ангелкова: 47 българи са на екскурзия в чужбина

Заминалите са в Куба, Мексико, Занзибар, Аржентина

Новини
17:13 - 19 Март 2020
1878
Ангелкова: 47 българи са на екскурзия в чужбина

47 българи в момента са в чужбина на екскурзия с туроператорски агенции, няма данни колко точно са индивидуалните туристи. Въпросните са в Куба, Мексико, Занзибар, Великденските острови и Буенос Айрес в Аржентина. Проблем има единствено за тези в Буенос Айрес, откъдето са ограничени полетите, обясни на брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова. 

Оттам в момента лети турска авиолиния, така че туроператорите и туристите платят допълнително, за да летят до южната съседка и да си дойдат в България. Министерството на туризма държи връзка със сънародниците ни в Малта - предимно индивидуални туристи и се търсят варианти за прибирането им.

"Няма да оставим български граждани да не могат да се приберат, но апелирам към отговорно поведение", призова Ангелкова. 

Броят на чуждестранните туристи в зимните курорти към момента е 25 в Боровец, 16 в Пампорово и 111 в Банско. В Боровец има главно англичани - 21, 46 британци има в Банско. Утре те ще бъдат извозени с чартърни полети, както и всички останали туристи - от Турция, Румъния, Сърбия, Австрия. В събота ще заминат хървати. Има 66 руски граждани, 55 от които са дошли с туроператор. 

Чуждите туристи трябвало да си тръгнат утре с чартърен полет от летището в Пловдив, но има вероятност тези в  Банско да не бъдат каени заради карантината в града. 

Проведохме разговор с руския посланик и той пое ангажимент с отделен чартър утре или до края на седмицата да ги извози, уточни Ангелкова. Дотогава ще бъдат настанени в един хотел.