Ангелкова: Готвим договор за лечение с немски здравни каси

Баните проведе форум за балнео и здравен туризъм и откри празника си и новия си площад

Политика
15:54 - 05 Май 2019
1881
Ангелкова: Готвим договор за лечение с немски здравни каси

Представители на здравните каси на Германия идват у нас на посещение в края на май, за да видят на място възможностите за лечение на техни болни пациенти, обяви в Баните министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя заяви, че се подготвя подписване на договор с немските здравни каси, за което усилено работи министерството, заедно с Българския съюз по балнеология и спа туризъм, от три години.

"Благодарение на общите усилия, които полагаме с Министерство на здравеопазването, се надяваме да подпишем договор със здравните каси не само по линия на държави, но да се включи и частния сектор", заяви Ангелкова.

При посещението си в България Баните и района на Средните Родопи задължително ще бъде включен в обиколката, на което се разчита и за сключването на договора, заради огромните дадености за лечение с минерална вода, здравен туризъм, климателечение, балнео и спа.

Анкелкова откри кръгла маса на тема балнео, спа, здравен и еко туризъм на празника на Баните и минералната вода, който започна днес. Баните е с най-големия балнеосанаториум на Балканите, а минералната вода винаги ще привлича болните, тъй като помага за артрози и куп заболявания, както и за натравяния с тежки метали, отбеляза директорът на балнеолечебницата в Баните д-р Алекси Каров. Той призова държавата да помага за целенасоченото развитие на базата за поемане на повече болни, тъй като за последните години интереса към курорта нараства с огромен ръст.

Ангелкова обяви, че има инвестиционен интерес от Якутия да строи балнео клиника в Баните, за да има база за лечение на техни сънародници. "Очакваме съвсем скоро второ тяхно посещение, включително възможности за побратимяване, надявам се да има конкретен резултат до няколко месеца. Министерството на туризма ще подкрепи изцяло техните усилия", каза Ангелкова.

Министърът заяви, че целенасочено се работи за разработване на ключовите пазари, като кръглата маса с Министерство на здравеопазването на Германия в Берлин, в посока балнео и спа лечение, проведена на 5 март т.г. "Такъв двустранен форум имахме с Русия във Велико Търново. На 14 май предстои двустранен форум с американското посолство и американската търговска камара и представители от туризма в САЩ. Предстои такъв форум и с българо-немската камара, предстои с Турция също такъв форум. Фокусираме се към пазари, които са ключови за нас. На 31 май т.г. правим голям международен инвестиционен форум в Слънчев бряг, на който ще присъстват всички представители от ключови пазари и от много големи инвестиционни фондове. Форумът е профилиран професионално за реално представяне на проекти и конкретни възможности за инвестиции", каза министърът.

Ангелкова заяви на кръглата маса, че Министерството си е поставило за цел тази година да популяризира целенасочено балнео и спа дестинации. Това ще бъде и основен акцен в проектите по европрограми, като вече стартира проект за насърчаване на здравния туризъм. "Стартирали сме разработването в синхрон на националната стратегия на продуктува стратегия за балнео, здравен и спа туризъм. Друг важен момент т.г. е стартиралата през февруари инициатива 2019-та да е година на вътрешния туризъм, което ще даде възможност на малко познатите туристически места в страната за популяризиране. Това може да бъде използвано като двигател на икономиката в такива региони като Баните", посочи министърът.