Ангелкова: Повече българи и по-малко чужденци на културен туризъм у нас

Наемат работници от Украйна и Молдова в курортите заради дефицит на нашенци

Новини
15:23 - 25 Септември 2019
1482
Ангелкова: Повече българи и по-малко чужденци на културен туризъм у нас

Нощувките на българи у нас са скочили с 15%, в сравнение с миналата година. Повече са и идващите на културен туризъм чужденци. Това отчете във Велико Търново министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя бе категорична, че тъкмо напредъкът на културно-историческия туризъм е ключов за превръщането на България в целогодишна дестинация.

От януари до юли международните туристи са над 5.1 милиона, като от тях около 25% са декларирали, че са посетили страната с цел културно-исторически туризъм или комбиниран с морски и летен отдих, стана ясно от информацията на Ангелкова.

Министърът подчерта, че Велико Търново е изключително популярна дестинация както за българи, така и за чужди туристи заради богатата си история. Градът неотменно присъства в маршрутите на круизните туристи по Дунав. "Това може да подпомогне туризма да се превърне в движещ фактор за българската икономика. Затова и нашите усилия са насочени към промотиране на този тип туризъм и насочване на вниманието към него", коментира Ангелкова.

Тя допълни, че все повече българи предпочитат да посещават вътрешността на страната, водени от любопитство към историческите забележителности или малко познати места. Много повече са нощувките, реализирани от българи, отколкото от чужденци, констатира Ангелкова. 

За изминалия сезон над 10 700 сезонни работника основно от Украйна и Молдова са били наети в нашите курорти, за да компенсират липсата на кадри в бранша.