Ангелов: Не целувайте иконите на Великден (НА ЖИВО)

Пускат чужденците с антитела от ваксина или преболедуване от 1 май

Новини
14:06 - 23 Април 2021
2855
Ангелов: Не целувайте иконите на Великден (НА ЖИВО)

Няма да забраняваме влизането в църквите, но трябва да се спазвата трите "Д" - дистанция и дезинфекция и дисциплина. Препоръчваме на хората да не целуват религиозните символи, а върбовите клонки за Цветница и Великден да се раздават отвън, а не в храмовете, каза здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов. 

Държавният санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев отправи директна препоръка към вярващите все пак да се въздържат от струпване в църквите и да избягват най-натоварените часове за посещението им. 

Кунчев напомни, че ако не се спазват мерките, може да се стигне до ново затягане на мерките. 

Тъй като Ангелов бил доволен от спада на новозаболелите, се пускат и образователните центрове и школите от утре. 

След 10 май ще се увеличи и броят класове за присъствено обучение в школата. В спорта се допуска публика до 30% от местата, но не повече от 1000 души при носене на маски - от 24 април. 

От 1 май се разрешава влизането в България по 3 начина - с ваксинационен сертификат, с отрицателен ПСР или антигенен тест, както и с документ за преболедуване, издаден не повече от 6 месеца от датата на влизането в страната. За последното условие обаче трябва да има и документ не само за антитела, но и за това, че човекът е бил положителен - с доказателство за положителна проба от ПСР тест.