Ангелов разясни: Ваксините идват, заявките - при личните лекари

Новини
18:41 - 23 Декември 2020
3493
Ангелов разясни: Ваксините идват, заявките - при личните лекари

Ваксините пътуват в момента за България и ще пристигнат у нас на 24-и декември вечерта или на сутринта на 25 декември. Това заяви здравният министър професор Костадин Ангелов пред Би Ти Ви.

На 27 декември имунизациите започват.

Проф. Ангелов отново заяви намерението си да бъде първи, макар че и шефът на ВМА Венцислав Мутафчийски да обяви същото намерение.

"Има вариант аз да съм първият ваксиниран срещу коронавирус", обясни министърът. Това обаче ще се реши ден по-рано от ваксинационния щаб.

В първата фаза от имунизацията, дози ще получат действащите на първа линия – лекари, фармацевти, стоматолози и пр. Втората фаза включва държавните служители, а във фокуса на третата фаза ще са възрастните хора.

Приоритет на министерството е българските граждани да бъдат информирани за ваксината, коментира още Ангелов.

Ангелов обясни, че между Коледа и Нова година ще се проведе мащабна информационна кампания, а от днес вече е достъпно и пълното описание на препарата в два варианта – за медици и лица, специализирани в материята, както и за редови граждани, които нямат тесни познания в областта.

По думите на здравния министър всеки български гражданин, който пожелае да се ваксинира, ще може да го направи. Това обаче най-вероятно ще стане в следващите месеци, а заявки ще се подават при личните лекари, които от своя страна ще преценяват дали даден пациент има прoтивопоказания за поставяне на ваксината.

„Първата ваксина, която е излязла, е показана за лица над 16 години. Кратката характеристика и информацията за пациента отговаря на всички въпроси. Вече няма място за страх“, увери проф. Ангелов.

Ваксината предпазва и от новия щам на COVID-19, заради който България временно спря полетите от и до Великобритания.

По-рано през деня обаче заповедта беше отменена, а здравният министър обясни, че по-рано информацията за новия щам е била оскъдна, а сега е ясно, че протича не по-различно от разпространената вече инфекция.

„Информацията, която имаме е, че този вирус може да се контролира по начина, по който се контролира и сега. Препоръките са, че трябва да се разрешат пътуванията между държавите. Трябва да се въведе представяне на PCR тест 72 преди пътуването и разбира се този пътуващ човек да се постави под 10-дневна карантина. Тъй като в момента са празници, ние не можем да оставим българските граждани в Англия. Ние трябва да покажем цялата грижа“, обясни здравният министър.