Ангелова се класира шеста на Олимпиадата

Постижението ѝ е най-доброто за българското гребане на олимпийски игри от 16 години

Спорт
12:52 - 03 Август 2024
1135
Ангелова се класира шеста на Олимпиадата

Гребкинята Десислава Ангелова зае 6-о място на скиф при жените в своя олимпийски дебют на игрите в Париж 2024. 26-годишната състезателка от Плевен завърши последна във финал, изминавайки дистанцията от 2000 м в канала във Вер сюр Мерн за 7:33,19 мин., предава СЕГА.

Олимпийска шампионка стана нидерландката Карлолин Флорайн с време 7:17,28, а призовата тройка допълниха златната медалистка от Токио 2020 Ема Туиг (Нова Зеландия) със 7:19,14 и Виктория Сенкуте (Литва) със 7:20,85. Пред българката финишираха още австралийката Тара Ригни (7:21,38) и американката Кара Колер (7:25,07).

"За днес това беше максимумът. Радвам се, че влязох в големия финал, но имах желанието да не съм последна - сподели Десислава минути след състезанието пред българските журналисти. - За първите три знаех, че са доста по-подготвени от мен и се молех на чудо, за да успя да взема медал. Но силно се надявах да не съм последна. Явно това са ми възможностите в момента. Още на първите 1000 метра усещах, че скоростта им беше по-добра от моята. Другите я поддържаха с много по-голяма лекота, а аз усещах, че ми коства много. То си пролича и в последните метри - не можах да реализирам това, което по принцип мога."

Постижението на Ангелова е най-доброто за българското гребане на олимпийски игри от 16 години. За последен път наша състезателка беше във финал в Пекин 2008, когато легендата Румяна Нейкова спечели златото на скиф.

"Въпреки успеха, се чувствам леко тъжна, защото не исках да съм последна в големия финал - повтори Деси. - Но така се случи, бяха по-добри наистина. Поздравления за тях, бяха наистина на много високо ниво. Все пак класирането ми във финала показва, че вървим в правилната посока. И ми дава увереност, че това е нещото, което трябва да правя, и имам шанс за голям успех. Надявам се правилната посока да ме отведе в Лос Анджелис. Там и дистанцията ще е различна - 1500 метра, а не 2000, така че трябва и подготовката да е по-различна."

Другият ни представител в гребането в Париж 2024 - Кристиан Василев, завърши втори във финал С на скиф при мъжете и зае 14-о място в крайното класиране. В днешната гонка той финшира за 6:44,61 мин., изоставайки единствено от Джейкъб Плихал (6:41,97).

Златния медал спечели Оливер Цайдлер с резултат 6:37,57 мин. във финал А. На почетната стълбичка се качиха още неутралният спортист Яухени Залати с 6:42,96 и нидерландецът Симон ван Дорп с 6:44,72.

"Не е това, за което дойдох. Не беше това целта ми. Но просто това е олимпиада - обобщи Кристиан пред българските репортери. - Нивото е адски високо, много по-високо от всички останали състезания. Основните ми конкуретни са си вдигнали много нивото от това, което бяха в началото на сезона, през миналия сезон. Така че мисля, че от днес съм доволен. Завърших състезанието със самочувствие, направих добро пробягване. Нямах много сили накрая, защото ако имах, трябваше да стана първи."

32-годишният пловдивчанин похвали и своята млада колежка за олимпийския ѝ дебют:

"За представянето на Деси всеки трябва да знае, че медал се взима ужасно трудно. Това е върхът на всеки един спортист - олимпийският медал. Класирането на Деси за големия финал е много голям резултат. Особено за нея, за която това е първа олимпиада. Така че това е безспорен успех."

След второто си олимпийско участие след Рио де Жанейро 2016 Василев сподели, че вече гледа към третото:

"Има доста уроци, които научих - не толкова от Париж, колкото от целия този сезон и тази година. Те са по-скоро житейски опит и не искам да ги коментирам тук и сега. Тази година нямаме повече състезания от международния календар. Така че сезонът за мен свърши. Предстои ми почивка, искам да се отпусна най-вече психически, защото през последните два сезона натрупах доста напрежение. Искам да започна новия сезон с по-малко напрежение, с по-малко очаквания. Да се наслаждавам на тренировъчния процес. Мисля, че тогава ще постигна по-добри резултати. Имам поглед и към следващата олимпиада. Не взех медал тук, така че гледам към Лос Анджелис. Само всичко да е наред, а и не всичко зависи от мен. Има доста време, но защо не?"