Англичанчета ще учат онлайн , училищата им са пред срутване

Министър-председателят бе обвинен, че точно той като финансов министър не е отпуснал необходимите средства за ремонти преди три години

Новини
09:15 - 16 Септември 2023
10225
Англичанчета ще учат онлайн, училищата им са пред срутване

Във Великобритания учебната година вече започна, но десетки училища останаха затворени, тъй като се оказа, че сградите им са направени от газобетон, чийто срок на годност е изтекъл и те вече се смятат за опасни, предава НОВА.

Данните все още се обобщават, но се смята, че хиляди ученици са засегнати. Правителството съобщи, че до момента е установило 156 училища, при строителството на които между 1950-та и 1990-а година е използван газобетон, имащ по-малка издръжливост. За проблема се говори отдавна, но едва това лято властите осъзнаха мащаба на опасността, след като през ваканцията се срути таван на учебно заведение. Това ги принуди да започнат спешна проверка на местата за учене и в крайна сметка да обявят части от тях или цели училища за негодни за използване.

Вместо първи учебен ден в клас, някои деца в Англия отново се озоваха пред компютрите си у дома за онлайн обучение. Други пък се изправиха пред ограничителни ленти да не посещават определени помещения в училище, защото са опасни.

"Разбира се осъзнавам, че това се случва в неподходящо време, но искам да обясня на хората какъв голям проблем се опитваме да решим. В Англия има около 22 хиляди училища. Очакваме 95 процента от тях да не бъдат засегнати. Около 50 училища вече са ремонтирани, а в още стотина в момента се извършват ремотни работи. Смятаме, че до няколко седмици ще бъде установено дали и в други учебни заведения има подобни проблеми. Освен това училищата няма да плащат за отстраняването им. Ще получат средства от държавния бюджет", заяви премиерът Сунак.

Министър-председателят бе обвинен, че точно той като финансов министър не е отпуснал необходимите средства за ремонти преди три години и затова се е стигнало до сегашната криза, която беляза и началото на есенната сесия на парламента.

"Хиляди родители ще бъдат разтревожени, че в началото на учебната година децата им за пореден път няма да ходят на училище и да бъдат обучавани лице в лице. Защото те знаят какви са последиците от такава политика. Вече я видяхме по време на COVID, когато училищата бяха затворени, а и все още живеем с последиците от този начин на обучение, от което най-много пострадаха бeдните семейства и дългото отсъствие от учебни занятия доведе до психични и други проблеми. Надявам се, че това няма да продължи да бъде първата реакция на Министерство на образованието всеки път, когато открият, че дадено училище е застрашено от нещо", заяви депутатът Сами Уилсън.

Съществуват опасения, че скандалът с опасните сгради ще задълбочи и проблема с посещаемостта в училище, който е особено сериозен след пандемията. Проучвания показват, че едно на всеки пет деца в Англия продължава да пропуска учебни занятия, а около 20% изостават с говоренето и разбирането на думите.

"Около 50 училища вече са ремонтирани и в повечето случаи учениците продължават да имат часове и да бъдат обучавани в други части на училищната сграда. А тези, които е трябвало да бъдат обучавани дистанционно, са го правили само за около шест дни. Така че се надявам хората да разбират, че можем относително бързо да се справим с това и да ограничим до минимум объркването в образованието на децата", заяви Сунак.

Представители на строителния бранш обаче смятат, че ще са необходими месеци, тъй като дори монтирането на преносими класни стаи отнема най-малко 16 седмици. Освен това и в редица други обществени сгради е използван газобетон. Вече се наложи да бъдат затворен театър и съд, за да се провери дали помещенията им са безопасни.