Англичани искат забрана на телефони за малките деца

Група в социалните мрежи настоява за ограничение на технологиите поне до 14-годишна възраст

Новини
22:00 - 17 Февруари 2024
7526
Англичани искат забрана на телефони за малките деца

Във Великобритания повече от 4000 родители се присъединиха към група, ангажирана да забрани на малките деца да имат смартфони, тъй като нарастват опасенията за онлайн безопасността и въздействието на социалните медии върху психичното здраве. 

Групата на WhatsApp „Детство без смартфони“ е създадена от бившите приятелки от училище Клеър Фърнихоу и Дейзи Гринуел в отговор на техните страхове относно използването на смартфони от деца и "нормата" да се дават на децата смарт устройства, когато отидат в средно училище.

Фърнихоу и Гринуел се надяваха, че движението ще насърчи родителите да отложат даването на смартфони на децата си поне до 14-годишна възраст, без достъп до социални медии до 16-годишна възраст. Но това, което те очакваха да бъде малка група от приятели, които си помагат взаимно, се превърна в национална кампания, след като групата достигна капацитет от 1000 души в рамките на 24 часа след като Гринуел качи публикация в Instagram, за да я популяризира.

Групата, превърната в общност, за да позволи на повече хора да се присъединят, сега има около 4500 членове.

Смартфоните излагат децата на "свят, за който те не са готови", защото имат достъп до порнография и съдържание за самонараняване и самоубийство, което може да има пагубно въздействие върху психичното им здраве, каза Фърнихоу. 

Проучване на Ofcom установи, че 91% от децата до 11-годишна възраст в Обединеното кралство притежават смартфон преди, а до 9-годишна възраст - 44%.