Англичаните "на колене" и на Световното ​​

Спорт
10:51 - 21 Ноември 2022
2494

Треньорът на Англия Гарет Саутгейт потвърди, че играчите му ще коленичат преди първия си мач на Световното първенство срещу Иран, за да покажат солидарност с борбата срещу дискриминацията.

Отборите от английската Висша лига възприеха този почин от известно време като част от подкрепата за движението Черните животи имат значение, активизирало се след смъртта на Джордж Флойд в САЩ преди две години. През този сезон от Висшата лига решиха да го премахнат като редовен ритуал, но добавиха, че все пак ще се върнат към него за специални поводи.

Всички мачове в най-високото ниво на английския футбол между 8-и и 16-и октомври преминаха с коленичещи играчи преди началото като част от кампанията "Няма място за расизъм", а също така е потвърдено и за двубоите, които се провеждат на 26-и декември или наричан в Англия Boxing Day. Също така ритуалът остава валиден и за финалните мачове в турнира за Купата на Англия и за Купата на Лигата.

Гарет Саутгейт, селекционер на националния отбор на страната, потвърди за постигнато споразумение при футболистите по този въпрос.

„Обсъдихме да слагаме коляно на тревата преди срещите и решихме, че трябва да го правим, каза треньорът пред журналистите днес. „Това е нещо, което сме защитавали като отбор във времето назад. Разбираме, че във Висшата лига отборите решиха да го правят само при най-големите събития. А ние мислим, че това е най-голямото“, добави Саутгейт.

„Мислим, че това е силно послание и то ще обиколи света, ще запали младите хора“, мотивира се треньорът.

Той и капитанът на Англия Хари Кейн също потвърдиха ангажимента си последният да носи лентата One Love през целия турнир. Англия беше един от осемте отбора, които обещаха подкрепата си за инициативата, предназначена да насърчава разнообразието и възприемането му в Катар, където еднополовите връзки са незаконни и се криминализират.

След това наставникът на трите лъва отдели малко време и за чисто футболните въпроси, като разкри, че Джеймс Мадисън и Кайл Уокър ще пропуснат първия мач срещу Иран.

„За Кайл Уокър е малко рано да се очаква влизането му в игра, но възстановяването му върви добре. Мадисън не е тренирал на катарска земя откакто сме пристигнали, така че е напълно логично как той няма да вземе участие“, обясни Гарет Саутгейт.

„Наша задача е да дадем едно незабравимо Световно първенство на нашите привърженици. Вече сме ги водили в големи емоционални пътувания. Нашата страна също преминава през труден период, макар да не е чак в такава степен, каквито проблеми изпитват други държави. Но ние сме в икономическа рецесия и животът е труден за много от нашите хора, така че искаме те да се насладят на футбола и да имат емоция с нашия отбор, която носи истинско щастие“, разкри още той от мотивацията на отбора.