Англичаните се оплакаха от расизъм в Черна гора

Фенове на домакините издаваха маймунски звуци към Стърлинг и Роуз

По света
13:11 - 26 Март 2019
2325
Англичаните се оплакаха от расизъм в Черна гора

Гръмката победа на Англия с 5:1 над Черна гора в Подгорица бе помрачена от грозни прояви на расизъм. Британците, в чиито отбор има няколко тъмнокожи футболисти, се оплакаха от маймунски скандирания на част от домакинската публика.

Селекционерът Гарет Саутгейт се закани да пусне жалба в УЕФА, а една от жертвите на расизма в този мач Рахийм Стърлинг призова стадиона в Подгорица да бъде затворен. От лагера на Черна гора обаче се направиха на ударени и обявиха, че не са чували нередни скандирания.

Според английските коментатори маймунските звуци са започнали едва след шест минути игра, когато топката е попаднала в защитника Дани Роуз. В края на мача той получи жълт картон за груб фаул и отнесе още обиди заради цвета на кожата си.

Роуз не за първи път е жертва на расизъм, припомнят в Англия, при това пак на Балканите. През 2012 г. в мач за младежкия национален отбор срещу Сърбия също е грозно обиждан. Тогава сръбската федерация е глобена с 65 000 паунда, а младежите играят следващия си мач без публика.

Стърлинг, който също бе жертва на расизма, не остана безразличен към черногорската публика. След като вкара гола за 5:1, той сложи ръце на ушите си. По-късно той публикува кадъра в социалните мрежи с текст: „Най-добрият начин да смълчиш мразещите (да, имам предвид расистите)”.

Стърлинг поиска стадионът да бъде затворен за мачове, като назидание за местната публика. „Трябва да се понесе колективна отговорност. Когато затворят стадиона и феновете останат без любимата си игра, ще помислят пак, преди да правят така”, заяви обиденият Стърлинг.

Снимка: twitter.com