Англия е на финал след продължения и съдийски реверанс

Спорт
00:38 - 08 Юли 2021
5855
Англия е на финал след продължения и съдийски реверанс

Голямото чакане за Англия свърши и "трите лъва" се класираха на първия си финал на голямо първенство от 1966 година насам. Това се случи, след като селекцията на Гарет Саутгейт надделя с 2:1 над Дания след продължения. 

Преди началото на двубоя капитанът на Англия Хари Кейн, който е много близък с Кристиан Ериксен от времето, когато двата играха в Тотнъм,  подари на капитана на "червения динамит" Симон Кяер фланелка на Англия с името на Ериксен и №10.

Всички играчи на "трите лъва" се бяха подписали на екипа и по този начин подкрепиха халфа на Дания, който получи сърдечен арест по време на първия мач на отбора на Евро 2020. 

Дания поведе в 30-та минута след страхотно изпълнение от пряк свободен удар на Микел Дамсгор. Той намери топката по чудесен начин и прехвърли стената, за да остави без шансове Джордан Пикфорд.

В 39-та минута Англия успя да изравни след хубава атака, която завърши с автогол на Симон Кяер. Букайо Сака пусна прострелна топка към Стърлинг, а Кяер се хвърли, за да пресече паса, но вместо това вкара във вратата си.

Надлъгването между двата отбора продължи и в началото на втората част. 

Англия беше близо до пълния обрат в 55-ата минута, когато само вратарят Шмайхел остави равенството. Мейсън Маунт центрира от свободен удар отдясно на наказателното поле на Дания, а на далечната греда Магуайър се извиси и нанесе удар с глава, но Шмайхел се разтегна максимално и спаси майсторски с една ръка.     

Три минути след това Долберг получи пред наказателното поле и стреля, но право в ръцете на Пикфорд.

В 74-ата минута домакините поискаха дузпа след единоборство между Кейн и резервата Ньоргор в наказателното поле на "червения динамит". Главният рефер веднага отсъди нарушение в полза на Дания. Системата ВАР прегледа ситуацията и бе преценено, че наистина първо Кейн е извършил фал.

Десет минути преди края на редовното време опасен изстрел на Филипс пред наказателното поле прелетя покрай дясната греда на Шмайхел.

В третата минута от добавеното време Калвин Филипс получи от Кейн пред наказателното поле и шутира, но високо над вратата.

Англия започна доста по-добре и продълженията. Шмайхел за трети път в този двубой показа изключителен рефлекс, след като спаси удар по земя към далечния ъгъл на Кейн в 94-тата минута.

Малко след това Саутейт освежи отбора си с две смени. Джордан Хендерсън и Фил Фодън се появиха на местата на Деклан Райс и Мейсън Маунт.

В 98-ата минута Шмайхел парира и изстрел от далечна дистанция на Грийлиш.

В 102-рата минута Стърлинг проби много добре отдясно, преодоля Меле и влезе в наказателното поле. Йоаким Меле след това опита втори път да отнеме топката на крилото на Англия и закачи крака му.

Стърлинг падна, а нидерландският рефер Дани Макелие посочи бялата точка, въпреки че контактът изглеждаше доста лек. ВАР потвърди решението му.

Хари Кейн изпълни наказателни удар, но Шмайхел изби. След това обаче голмайсторът на Тотнъм имаше късмет, че топката отново стигна до него и той направи добавка за 2:1.