Англия може да бъде отстранена от собственото си Европейско първенство

Сбогом на Евро 2028, ако премиерът Киър Стармър продължи с плановете за създаване на регулатор в мъжкия футбол

Футбол
13:05 - 16 Септември 2024
1403
Англия може да бъде отстранена от собственото си Европейско първенство

УЕФА предупреди правителството на Обединеното кралство, че Англия рискува да пропусне Евро 2028, на който е съдомакин, ако премиерът Киър Стармър продължи с плановете за създаване на регулатор в мъжкия футбол, съобщиха британските медии.

В писмо до министъра на културата Лиза Нанди, получено от "Таймс" и ББС, генералният секретар на УЕФА Теодор Теодоридис казва, че не трябва да има "правителствена намеса в управлението на футбола".

Според писмото Теодоридис предупреждава за плановете, очертани в речта на Краля, за даване на новия регулатор на властта да наблюдава клубовете в петте най-добри лиги на Англия, като казва, че независимостта на играта е "фундаментално изискване".

"Една конкретна област на безпокойство произтича от едно от основните изисквания на УЕФА, което е, че

не трябва да има намеса на правителството в управлението на футбола",

генералният секретар на УЕФА.

"Имаме специфични правила, които предпазват от това, за да гарантираме автономията на спорта и честността на спортното състезание, санкция за което ще бъде изключване на федерацията от УЕФА и отборите от всички турнири", се добавя в писмото.

УЕФА не отговори на запитване на "Ройтерс" за коментар.

Англия, Северна Ирландия, Ирландия, Шотландия и Уелс са съвместни домакини на Европейското първенство по футбол през 2028 година.

Предишното правителство обяви планове за назначаване на регулатор миналата година, заявявайки, че е необходимо да се защитят клубовете от лошо финансово управление и да се спрат опитите богатите отбори да се присъединяват към новосформирани турнири.