Англия през иглени уши

Британците се измъчиха доста срещу бойките словаци

Спорт
21:40 - 30 Юни 2024
2337
Англия през иглени уши

Англия успя да постигне драматична победа срещу Словакия с 2:1 на „ФЕЛТИНС-Арена“ в Гелзенкирхен в осминафинален мач на Европейското първенство в Германия. “Трите лъва” изоставаха в голяма част от двубоя след попадение на Иван Шранц през първото полувреме, но магическа задна ножица на Джуд Белингам в добавеното време на срещата вкара двубоя в продължения.

Още в началото им Хари Кейн отбеляза втория гол за Англия, който се оказа и победен. Въпреки успеха отборът на Гарет Саутгейт изпрати поредния си мач на Евро 2024, в който не убеди с играта си. Англия ще срещне Швейцария на четвъртфиналите на турнира.

Още преди началото на двубоя имаше напрегнат момент за Гарет Саутгейт, след като стражът Джордан Пикфорд пресрещна кутрето си. До последния момент не се знаеше дали той ще успее да започне мача, но все пак титулярът на вратата на Англия стартира двубоя.

Срещата започна по-добре за Словакия. В 5-ата минута Лукаш Хараслин подаде към Давид Ханцко на левия фланг. Бранителят се опита да подаде остро по земя, но топката излезе в аут.

Четири минути след това Джуд Белингам намери Киърън Трипиър в наказателното поле. Бранителят бе абсолютно непокрит. Изстрелът му обаче бе крайно неточен.

В 12-ата минута Хараслин бе изведен по прекрасен начин зад отбраната на "трите лъва". Той обаче се забави и защитник на Англия блокира опита му.

10 минути след това Трипиър центрира от левия фланг. Той намери Хари Кейн в пеналтерията. Получи се рикошет и ъглов удар. След центрирането от корнер топката попадна на крака на Коби Мейну. Халфът стреля от воле, но неточно.

В 25-ата минута Словакия шокира Англия и поведе в резултата. Този път отборът на Франческо Калцона се възползва от пространството в противниковата половина. Давид Стрелец подаде към Иван Шранц, а той отбеляза третия си гол на турнира.

Тимът на Гарет Саутгейт се опита да натисне след попадението, но англичаните така и не стигнаха до опасно положение пред вратата на Мартин Дубравка.

В добавеното време на първата част Мейну пробва късмета си от далечно разстояние. Опитът му бе блокиран.

В 50-ата минута "трите лъва" си помислиха, че са изравнили. Хари Кейн се обърна добре и намери Трипиър на левия фланг. Той продължи към Фил Фодън, който прати топката в опразнената врата. Попадението обаче бе отменено след намесата на ВАР заради засада.

Пет минути след това Словакия бе близо до втори гол. Англичаните допуснаха елементарна грешка при разиграването. Давид Стрелец отправи удар от центъра на терена, но изстрелът му премина на сантиметри от левия страничен стълб. Ако ударът бе точен, Пикфорд нямаше как да се намеси.

В 78-ата минута Фил Фодън изпълни статично положение. Хари Кейн засече топката с глава, но изпълнението му премина на сантиметри от десния страничен стълб.

Три минути след това Англия бе близо до изравнителен гол. Деклан Райс стреля от далечно разстояние. Ударът му обаче срещна дясната греда.

В 95-ата минута "трите лъва" изравниха резултата след феноменален гол на Джуд Белингам. Англичаните изпълниха тъч, Марк Гехи отклони с глава, а Белингам отбеляза със страхотна задна ножица.

Продълженията започнаха по мечтан начин за "трите лъва". След разбъркване в наказателното поле резервата Айвън Тони прати топката към Хари Кейн, който от близко разстояние вкара с глава.

В 104-ата минута словаците бяха изключително близо до това отново да изненадат Англия. Ласло Бенеш центрира, а само от няколко метра Петер Пекарик не успя да отбележи.

Във второто продължение Словакия се опита да стигне до изравнително попадение, но усилията на отбора на Франческо Калцона не бяха достатъчни.

В добавеното време на второто продължение Айвън Тони можеше да отбележи трети гол за Англия. "Трите лъва" организираха контраатака. Топката стигна до Тони, но неговият удар от границата на пеналтерията премина над вратата.