Англия с лесен успех срещу Италия

Спорт
12:19 - 24 Март 2023
1508
Англия с лесен успех срещу Италия

Англия спечели драматично с 2:1 гостуването си на състава на Италия в големия двубой от Група C на футболните квалфикиции за класиране на Евро 2024, който бе повторение на финала от Евро 2020.

Трите лъва" поведоха в 12-ата минута, когато след ъглов удар топката стигна до Деклан Райс, който с шут с левия крак порази вратата на "адзурите". Хари Кейн вкара втори гол за Англия в 44-ата минута, когато вкара от дузпа за игра с ръка на Джовани Ди Лоренцо. Единадесет минути след началото на втората част Италия се върна в мача след гол на дебютанта Матео Ретеги, дошъл след грешка на Хари Магуайър. Десет минути преди края на редовното време Люк Шоу бе изгонен след два жълти картона за две минути. Въпреки него, тимът на Гарет Саутгейт удържа аванса си и така спечели много ценни три точки на старта на европейските квалификации.

Мачът в Неапол започна на високо темпо, като домакините започнаха по-силно, но първото по-добро положение бе за "трите лъва", но ударът на Букайо Сака в 8-ата минута бе спасен от Джанлуиджи Донарума. 

Четири минути по-късно Джуд Белингам проби през центъра и стреля от 20 метра, но вратарят на Италия спаси майсторски. 

При ъгловия удар топката стигна до Хари Кейн на далечната греда. Неговият шут бе блокиран, но топката стигна до Деклан Райс, който с удар от границата на вратарското поле вкара третия си гол с екипа на Англия. 

След това попадение хората на Роберто Манчини опитаха да притиснат Англия, докато гостите разчитаха на контраатаки. При едно такова нападение точно след изтичането на половин час от мача Калвин Филипс опита да намери долния десен ъгъл на Донарума, но топката мина покрай вратата. 

В 41-ата минута главният съдия от Сърбия подмина претенциите на Англия за дузпа за игра с ръка на Джовани Ди Лоренцо, който препречи пътя на топката към Хари Кейн. След преразглеждане с ВАР обаче, Сърджан Йованович посочи бялата точка - дузпа за Англия! Зад топката застана Кейн, който с безупречен удар порази вратата на Италия. Това бе гол №54 за футболиста на тотнъм с националната фланелка, като така той става голмайстор №1 в историята на Англия. 

В добавеното време Кейн сервира топката на Джак Грийлиш, който обаче не успя да вкара топката в мрежата, пращайки я покрай левия страничен стълб. 

Втората част започна по-силно за хората на Гарет Саутгейт, които опитваха да си решат мача с трети гол. Вместо това, в 56-ата минута топката стигна до Марко Верати. Той намери Лоренцо Пелегрини на границата на наказателното поле. Футболистът на Рома веднага подаде топката в пеналта, където съвсем сам бе оставен Матео Ретеги и той от чиста позиция вкара гол в дебюта си за Италия. 

След това попадение в играта на "Скуадра Адзура" настъпи коренна промяна, като хората на Роберто Манчини заиграха много по-добре, докато Англия не успяваше да се справи с натиска на своя противник. 

Така се стигна до 80-ата минута, когато Люк Шоу фаулира Ретеги, спирайки опасна атака на Италия. Съдията Сърджан Йованович се забави докато вземе решението, което бе жълт картон. Това обаче бе втори жълт картон за футболиста на Манчестър Юнайтед в рамките на 2 минути и така Англия остана с човек по-малко на терена! 

"Адзурите" обкръжиха наказателното поле на Англия в последните минути в търсене на втори гол във вратата на Джордан Пикфорд. 

В крайна сметка, хората на Гарет Саутгейт удържаха преднината си и така си тръгват от Неапол с много ценни 3 точки. 

В другия мач от тази група Северна Македония победи Малта с 2:1.