Англия се заключи за „джихадистката булка“ Бегум

Общество
23:31 - 23 Ноември 2020
15702
Англия се заключи за „джихадистката булка“ Бегум

Родената във Великобритания Шамима Бегум, която замина за Сирия като ученичка, за да се присъедини към „Ислямска държава“, не трябва да има право да се връща във Великобритания, за да оспори решението на правителството, което й отне гражданството. Тя представлява риск за сигурността, реши в понеделник Върховният съд на Обединеното кралство.

Шамима Бегум, чиито родители са от Бангладеш, напуска Лондон през 2015 г., когато е на 15 години и заминава за Сирия през Турция с две приятелки от училище.

В Сирия тя се омъжва за терорист ​​на "Ислямска държава" и живее в Рака, столицата на самообявилия се халифат, където остава четири години, докато не е открита в лагер за задържане. Тя е имала три деца, откакто е напуснала Великобритания, но всички са починали.

Британският вътрешен министър я лиши от британско гражданство, но през юли Апелативният съд единодушно се съгласи, че Бегум, която вече е на 21 години, може да има справедливо и ефективно обжалване на това решение само ако й бъде позволено да се върне във Великобритания.

Оспорвайки тази присъда, Джеймс Иди, адвокатът на британското правителство, заяви пред Върховния съд, че разузнавателните агенции считат, че тези, които са се присъединили към "Ислямска държава", представляват сериозен риск за националната сигурност.

Случаят на Бегум е обект на разгорещен дебат във Великобритания, между онези, които твърдят, че тя е изоставила правото си на гражданство, пътувайки за Сирия и тези, които твърдят, че тя не трябва да остане без гражданство, а по-скоро да бъде изправена пред съд във Великобритания.

Изслушването на Върховния съд трябва да продължи два дни, като решението се очаква да бъде постановено по-късно.