Анхел Ди Мария сам класира Юве

Аржентинецът вкара хеттрик срещу Нант

Спорт
12:02 - 24 Февруари 2023
1629
Анхел Ди Мария сам класира Юве

Ювентус се класира за осминафиналите на Лига Европа след убедителна победа с 3:0 като гост на Нант и общ резултат 4:1.

Огромна заслуга за лесния успех на торинския гранд имаше Анхел ди Мария. Аржентинецът се отчете с хеттрик. Той развинти защитата на френския съперник и се разписа на три пъти – в 5-ата, в 20-ата и в 78-ата минути.

Вторият гол на Ди Мария дойде от дузпа, отсъдена за игра с ръка на Никола Палоа. Защитникът на Нант изчисти от голлинията удар на Ди Мария и беше изгонен с директен червен картон.

С човек по-малко и изоставане 0:2 към 20-ата минута до голяма степен прекърши надеждите на домакините да се борят за прогресирането в турнира.

Домакините стартираха напористо и успяха да притиснат „бианконерите“. Защитата на Юве успя да блокира няколко удара по посока вратата на Войчех Шчесни.

Въпреки началния натиск, торинци излязоха напред в резултата с първия си добър шанс. Николо Фаджоли отне топката в половината на Нант. Той подаде към Анхел ди Мария, който реализира един от головете на сезона. Аржентинецът отигра с едно докосване и със страшен фалц намери горния десен ъгъл на вратата. Никакви шансове за Албан Лафонт. Просто траекторията на топката беше уникална.

В 18-ата минута Анхел ди Мария се подигра със защитата на Нант. Световният шампион с „гаучосите“ получи от Адриен Рабио. Той проби в наказателното поле, преодоля вратаря Лафонт и елегантно прати топката към мрежата. Никола Палоа изби с ръка на метър пред голлинията. Главният съдия Хосе Мариа Санчес видя много добре ситуацията и посочи бялата точка. Защитникът на френския тим пък беше изгонен с директен червен картон. Самият Ди Мария застана зад бялата точка и с мощен удар не остави никакви шансове на вратаря – 0:2.

Десетина минути по-късно Ди Мария центрира перфектно с левия крак. Адриен Рабио изскочи зад защитник на Нант и от близко разстояние стреля с глава, но не направи добър контакт с топката и я запрати високо над напречната греда.

В 38-ата минута Мануел Локатели стреля опасно от границата на наказателното поле. Топката премина на сантиметри покрай целта.

До почивката гостите натиснаха и потърсиха активно трети гол, който окончателно да убие интригата в мача. Отбраната на Нант се справи с повечето опасни нападение. В 3-тата минута от добавеното време на първата част Филип Костич пропусна страхотен шанс да направи резултата класически. Той беше изведен в наказателното поле и се озова очи в очи с Лафонт. Нападателят на Юве предпочете да стреля по диагонала, въпреки че можеше да комбинира със свой съотборник на още по-добра позиция. За щастие на французите, топката се отби от левия страничен стълб, след което се озова в ръцете на Лафонт.

В началото на втората част домакините оцеляха на два пъти. Много плътни удари на Анхел ди Мария и Филип Костич бяха отразени от Лафонт. Матия де Шилио също имаше нелоша възможност да се разпише, но ударът му беше блокиран от защитник.

В 66-ата минута Хуан Куадрадо излезе на чиста позиция. Колумбиецът се полакоми и вместо да комбинира със свой съотборник стреля с всички сила от малък ъгъл. Лафонт обаче се беше позиционирал перфектно и спаси с тяло.

Секунди по-късно Влахович напредна през центъра и стреля от границата на пеналта, но прати топката покрай целта.

Четвърт час преди изтичането на редовното време Алекс Сандро засече с глава центриране в наказателното поле. Неговият удар с глава обаче беше отразен по невероятен начин от Лафонт.

Две минути по-късно Анхел ди Мария абсолютно заслужено оформи своя хеттрик. Атаката започна с двойно подаване между Сандро и Влахович. Първият се озова сам срещу Лафонт. Опитът му да прокара топката между краката на стража не беше успешно. След това топката не беше изчистена и с балонно центриране на далечната греда беше намерен Ди Мария. Аржентинецът отклони с глава. Лафонт пак спаси, но не и преди топката да е преминала голлинията с пълния си обем. Съдията погледна към часовника си, след което показа центъра. ВАР провери ситуацията за нарушение срещу вратаря, но нямаше нищо нередно.

В 85-ата минута Нант получи един от малкото си шансове за попадение. При една контраатака Мостафа Мохамед навлезе застрашително в наказателното поле на торинци. Той опита да преодолее Шчесни от малък ъгъл. Опитният страж на Юве се намеси без много затруднения.

До края Нант потърси активно почетен гол, докато гостите просто доиграваха мача. Шчесни и защитниците пред него обаче запази мрежата си суха и се поздравиха с класически успех.