Ани Владимирова: Изолацията води до ефект на тенджерата под налягане

Новини
12:08 - 03 Април 2020
4965
Ани Владимирова: Изолацията води до ефект на тенджерата под налягане

Психологът Ани Владимирова предупреди, че затварянето вкъщи може да предизвика ефект на тенджерата под налягане с отприщването на събирани дълго емоции.

„Тази криза поставя хората в много тясно пространство, в което емоциите ескалират бързо, ефектът е като при тенджерата под налягане.“, казва терапевтът пред "24 часа".

В криза при повечето хора първичната реакция е напрежение, тревожност, желание за справяне. Става на принципа, ако не мога да подредя живота си, започвам да подреждам хората, отношенията, вещите, поведението, влиза в детайли Владимирова.

Не бива да пропускаме и факта, че всичко се случи доста бързо и рязко. Като да превключиш внезапно от висока на ниска предавка - бучи, вдига оборотите, може да скъсаш ремък.

Според терапевта, никой не е психически подготвен. „Нямаме опит в такива ситуации, нямаме и идея как да планираме ресурсите и поведението си. Неяснотата поражда тревожност, която няма разрешение. Затова много хора започват да заливат с емоциите и дискомфорта си най-близките.“, описа ситуацита Ани Владимирова.  

По темата дали новата ситуация ще пренареди семейните отношения, психологът твърди, че това вече се е случло. „От една страна, много хора, които отдавна не са били в контакт, все по-често се чуват и разговарят по-задълбочено. Тук е валиден принципът на сплотяването при външна опасност.“, каза психологът.

„В семействата бързо лъсват различните стратегии за справяне със ситуацията. Единият партньор има нужда да действа и да измисля как да превъзмогне проблемите, другият се отчайва и изпада в паника, трети блокира... И ако досега двойката можеше да съществува, без да е екип, по инерция, то сега изпъква ефектът “орел, рак и щука”. Липсва разбирателство за начините на действие и предпазните мерки.“, влезе в детайли Владимрова.