Анкара задържа атентатор

В бомбения ад през 2016-а загинаха 12 германски туристи

Новини
18:58 - 13 Януари 2021
533
Анкара задържа атентатор

Турските власти са задържали заподозрян във връзка със самоубийствения бомбен атентат в Истанбул от 2016 г., при който загинаха 12 германски туристи, потвърди пред ДПА полицията в Шанлъурфа, Югоизточна Турция.

Заподозреният е бил задържан в понеделник вечерта при съвместна операция на полицията и Националната разузнавателна служба в град Шанлъурфа, който се намира край границата със Сирия, съобщи Анадолската агенция. Задържаният е бил идентифициран като Сюлейман Ал Агал, член на групировката "Ислямска държава", предаде БТА.

Полицията в Шанлъурфа е посочила, че предстои задържаният да бъде предаден на съда и че прокурорът е издал нареждане за поверителност по случая.

За момента не е ясна националността на задържания.

Анкара обвини групировката "Ислямска държава" за нападението от януари 2016 г. Никоя групировка обаче не пое отговорност за атентата.

Анадолската агенция съобщи, че "терористът" е "признал", че е доставил експлозивите за нападението от 2016 г., както и за друг бомбен атентат в град Суруч /окръг Шанлъурфа/. Аг Агал се е присъединил към "Ислямска държава" през 2014 г. и е бил обучаван за работа с експлозиви. Той е поддържал координация с един от организаторите на смъртоносните нападения в Турция, съобщи още Анадолската агенция.

През 2018 г. турски съд осъди на доживотен затвор трима сирийски граждани заради ролята им в самоубийствения бомбен атентат в Истанбул.