Анкета: Държавата се допитва как да се казва магистралата от Русе до Търново

Новини
10:59 - 05 Декември 2023
1349
Анкета: Държавата се допитва как да се казва магистралата от Русе до Търново

Справихме се относително добре. Не мога да отрека трудностите основно в Северна България - съчетание на обилен снеговалеж, силни ветрове и снегонавявания доведоха до затваряне на пътната мрежа в редица области. Това заяви пред БТВ регионалният министър Андрей Цеков по повод снежната обстановка в страната.

Припомняме, че хиляди домакинства останаха без ток, а голяма част от пътищата на България бяха блокирани от непочистени пътища.

"Основната цел, която трябва да си поставим е по-добро взаимодействие между редицата държавни институции, които отговарят за управлението на кризите. За да изчистим пътищата е необходимо те да са относително сухи, да е спрял снега, и да са чисти от тежък трафик. Това означава, че трябва да се въвеждат превантивни мерки за спиране на тежкотоварния трафик поне временно, за да се даде възможност да бъдат почистени пътищата", каза още министърът.

"Имаше проблеми, свързани с недостатъчна техника, неотговаряща на предвидената в договорите в няколко области. Основните проблеми бяха в Плевенско и Врачанско. Те са свързани с интензивния трафик - заради изграждането на магистралата между Ботевград и Мездра от там минава целият тежкотоварен трафик. Някои били декларирали, че разполагат с определена техника, но в най-тежките дни на кризата пуснали недостатъчно", коментира той.

"Санкции ще има. Навсякъде, където има констатирано неизпълнение на договорните отношения. Те се налагат на месечна маса, всеки месец се извършва калкулация на изпълнените дейности", увери Цеков

България безкрайно е закъсняла с изграждането на трасето Русе-Велико Търново, като е безкрайно необходима свързаността на обществото със Северна България. За избора на име на магистралата ще се проведе анкета, съобщи Андрей Цеков. „Янтра" е едно от възможните имена на бъдещата магистрала.