Анна Заркова: България има нужда от президент, който взима решенията самостоятелно

Политика
18:32 - 04 Ноември 2021
2571
Анна Заркова: България има нужда от президент, който взима решенията самостоятелно

България има нужда от президент, който да бъде самостоятелна фигура и институция, който не е функция на враждуващи партии.

Това каза в ефира на "Денят на живот" журналистът и член на ИК по издигането на Румен Радев и Илияна Йотова за втори президентски мандат Анна Заркова. По думите й за новият държавен глава трябва да притежава самочувствието и смелостта да защити адекватно интересите на страната, както у нас, така и пред света. 

"България се намира в политическа криза, вследствие на бунтовете срещу управлението на ГЕРБ. Те се случиха главно, защото предишното управление захрани корупцията, а едновременно с това обещаваше, че ще я срази. В тази връзка новият държавен глава трябва да е човек, заявил се и доказал, че е против корупцията. Сложната геополитическа ситуация предполага президентът да бъде и смела фигура, която да отстоява интересите ни пред великите сили", коментира Заркова. 

В ИК по издигането на президентската двойка Радев- Йотова за втори мандат участват най-различни представители на политическите партии, каза още журналистът и добави, че единственото, което ги обединява е гласуваното доверие към настоящия държавен глава.

"Румен Радев показа, че може да е самостоятелен президент, като едновременно с това да бъде лоялен към социалистите, които първи го подкрепиха", допълни Анна Заркова. 

Жураналистът определи като странно решението на ВАС, с което беше отменено броенето на контролните разписки от машините.

"След като сме дали толкова пари за машини, защо трябва да броим разписки. Това, което съм научила е, че не е важно кой как гласува, а кой брои. Именно това ще бъде определящо и за сътавянето на ново правителство", коментира още Заркова.