Анри Кулев потегли с „Ориент SEXpress”

Художникът откри изложба с еротични рисунки, два часа раздава автографи върху новата си книга

Култура
16:04 - 10 Юли 2019
16654
Анри Кулев потегли с „Ориент SEXpress”

Десетки творци и студенти на известния художник и режисьор Анри Кулев уважиха откриването на новата му изложба с еротични рисунки, която бе открита на 9 юли в столичната галерия „КО-ОП”. Дни преди да отпразнува 70-ия си юбилей на 21 юли професорът по анимационна режисура в НБУ подреди изложба с над 50 карикатури, които е публикувал в периодичния печат през последните 25 години.

Еротичните му рисунки са смели, провокативни и рушащи табута. Те са колкото изящни, толкова и карикатурни спрямо персонажите в сюжетите. Анри Кулев представи и книгата си с 300 илюстрации с провокативното заглавие „Ориент SEXпрес”. Графичният дизайн на книгата е дело на Ася Кованова. Повече от два часа във вторник Анри Кулев раздаваше автографи и приемаше поздравления от свои приятели кинаджии и от студентите си в Нов български университет.


„Рисунките демонстрират това, което сме ние в действителност. Нашата еротика винаги допира по някакъв начин до Ориента. Това е едно „българско изследване” на сексуалността в картинки”, коментира самият аниматор.

Фото: Галерия Ко-оп


„Анри Кулев е известен като бащата на много златни яйца в областта на анимационното, документално и игрално кино, карикатурата и сатиричната рисунка. Но още по-известен (и за широките народни маси) го направиха авторските еротични рисунки, тиражирани под формата на злободневието”, казва в предговора към книгата Мария Ландова по адрес на режисьора на филма „Бащата на яйцето”.

По думите на куратора на изложбата Мариета Ценова еротичните рисунки на Анри Кулев носят много повече страст отколкото информация. „Те приличат на красавица след бурен секс – с размазан грим и разрошени коси, с изпомачкани и разкъсани дрехи. Истински”, добавя своя щрих пък Мария Ландова.


Художникът аниматор с видимо удоволствие интерпретира познати сюжети от популярни приказки, емблематични литературни герои. Използва и визуални препратки към японските гравюри с оня неповторим мирис на вишни, загадъчни паравани, пищни копринени кимона, гейши и сепуко...


Според Мариета Ценова „Ориент SEXпрес” е малка енциклопедия на интимността, а рисунките на Анри Кулев са и социални портрети на различни обществени съсловия. Събрани заедно, те провокират елегантна игра с думи, които публичното ни говорене рядко си позволява: секс за начинаещи, за напреднали, рутинен секс, сексът като спорт, пътуване към неизвестното, секс и характер, митове и легенди, предразсъдъци, игра, неравнопоставеност, грубост, агресия, скука, зависимост, Балкани, манталитет, с хастара навън, преяждане, обръгване… Едно безкрайно приключение, което винаги можеш да започнеш отначало.


Неслучайно думата „хартия” е от женски род, а думата „молив” от мъжки. Активният и твърд фалически знак на молива нахлува в пасивната, стерилна белота на листа хартия, за да я нагъне, смачка, завладее и оплоди. Анри Кулев ни предлага да се скрием зад завесата и да изпитаме неразводнена воайорска наслада от съзерцанието на това малко чудо, повтарящо се отново и отново.

 Снимки: Александър Иванов