Анталия скочи срещу руснаците , че изкупуват имотите в курорта

Заради наплива на чужденци цената на имотите е скочила 5 пъти в последните 2 години, което надвишава средния доход на турците

Новини
12:31 - 26 Ноември 2022
6478
Анталия скочи срещу руснаците, че изкупуват имотите в курорта

Жители на Анталия настояват властите да забранят да продажбата и даването под наем на имоти на руснаци. Турски граждани са пратили петиция в платформата Change, подписана за два дни от 9486 души, съобщи Moskow Times, цитиран от СЕГА. 

Заради наплива на чужденци цената на имотите е скочила 5 пъти в последните 2 години, което надвишава средния доход на турците, пише в петицията. Рязкият скок на наемите довел до криза в имотния пазар и до демографски промени - 25% от населението на Анталия са вече чужденци, пише в петицията. 

Пазарът е дестабилизиран и от намесата на руски и украински имотни агенти. "На фона на имиграционната вълна броят на украинците и руснаците, които участват в сделките с недвижимости в Анталия, стигна 10 000 души. Тези хора нарушават правилата на нашия пазар, създават собствени групи от стотици хора в WhatsApp, нямат никакъв опит, но бързо започнаха да контролират имотния пазар в Анталия. Ние не можем да влезем в тези групи, защото не ни допускат", оплакват се в петицията. 

 
Турското издание Hurriet Daily News пише, че руснаците и украинците вдигат и без това високите цени на жилищата, а броят на рускоезичните търговци на имоти вече надвишава броя на турските лицензирани търговци.