Антъни Иванов пак обжалва наказанието си

Лицето Аврамов е апаратчик, твърди плувецът ни

Спорт
14:20 - 25 Юни 2024
1220
Антъни Иванов пак обжалва наказанието си

Плувецът Антъни Иванов е завел гражданско дело във федерален съд в Швейцария срещу световната федерация World Aquatics.

Искът на 24-годишния търновец е срещу решението на WA да разшири на глобално ниво наложеното му от Българската федерация по плувни спортове наказание за уронване на престижа ѝ, което по думите на адвоката му Георги Градев е незаконно. Санкцията е със срок на действие до 14 март 2026 г.

"Изненадващо за Антъни Иванов, на 30 януари 2024 г. Дисциплинарната комисия на БФПС му спря правата за 2 години и го глоби с 1000 лв. за изказвания в медиите и социалните мрежи, въпреки че преди това УС на БФПС го наказа за същото със спиране на правата му за 3 години и глоба от 2000 лв. Съгласно чл. 11 от Хартата на основните права на Европейския съюз всеки има право на свобода на изразяването на мнения.

Това право включва свободата да отстоява своето мнение, да получава и да разпространява информация и идеи без намеса на публичните власти и независимо от границите.

Съгласно чл. 39, ал. 1 от Конституцията на Република България всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин", написа специалистът по спортно право в профила си във "Фейсбук".

В същата публикация Градев отправя и обвинения към президента на БФПС Георги Аврамчев, както и към служебния министър на младежта и спорта Георги Глушков, за когото пише, че е “марионетка на Крад-лев”:

"Само Георги Аврамчев и неговите марионетки не са чували за тези права и не ги спазват. Затова доносникът Аврамчев е пуснал "неанонимен сигнал" срещу Антъни до БФПС (т.е. до себе си). След това сам се е конституирал като председател на Дисциплинарната комисия на БФПС и е наказал Антъни.

Няма такъв прецедент в българския спорт досега! Подобни незаконни действия силно напомнят за един отминал комунистически строй, в който лицето Аврамчев е израснал и се е формирал като апаратчик.

Сега делото е в ръцете на швейцарските магистрати. П.П. Българският спорт има нужда от тотална подмяна на "сърдитите старчета" с голямо его без покритие и нулев капацитет и експертиза в спортните федерации и най-вече на спортния министър, който е марионетка на Крад-лев."

Това е втора жалба на Антъни Иванов, внесена в швейцарски съд заради наложено му наказание. През март Върховния федерален съд в Лозана отхвърли жалбата му срещу 2-годишната дисквалификация, наложена му заради три пропуснати допинг теста в рамките на 12 месеца) и потвърди наказанието на плувеца, което е до 8 юни 2025 г.