Антоанета Цонева: ДБ подкрепя Кирил Петков и Асен Василев

Новини
08:35 - 02 Септември 2021
2564
Антоанета Цонева: ДБ подкрепя Кирил Петков и Асен Василев

"Не очаквам да има промяна на позициите за съставяне на правителство, всички възможни варианти бяха изчерпани". Това заяви в "Денят започва" по БНТ Антоанета Цонева, депутат от "Демократична България".

Тя коментира въпроса кога трябва да се проведат президентските избори и удачно ли е да бъдат заедно с извънредните парламентарни.

"Моето лично разбиране и на колегите, с което обсъждаме, е, че изборите е най-добре да бъдат 2 в 1, евентуално средата на ноември", каза Цонева.

Относно темата за евентуален политически проект на служебните министър Кирил Петков и Асен Василев, тя заяви:

"Те са едни от най-успешните министри в служебния кабинет и "Демократична България" подкрепя изключително силно техните политики. Адмирираме тяхната дейност, ние сме съмишленици, не конкуренти. Каквото и да предприемат, ние винаги ще останем съмишленици".

На въпроса кога от "Демократична България" ще обявят кандидата си за президент, Цонева заяви: "Разбираме, че нямаме достатъчно време, но когато сме готови с решение, то ще бъде оповестено."

Цонева коментира и темата защо "Демократична България" не се явиха на разговори с БСП за съставяне на правителство с третия мандат.

"БСП и техният лидер допуснаха една основна грешка - когато се провали втория мандат, ние казахме, че трябва да има консултации между партиите, което г-жа Нинова отказа. Бяхме готови, имахме нагласата третият мандат да бъде осъществен, но няма как да стане без партиите да си говорят", категорична е Цонева.

"Трябва да се върнем към старомодните принципи на многопартийната демокрация - да се говори, да сформираме коалиции, да подписваме споразумения", допълни тя.