Антон Дончев: Българският народ се отърва от страха си

Новини
08:25 - 16 Септември 2020
3936
Антон Дончев: Българският народ се отърва от страха си

„Не може да не се уважават протестите, тъй като те са израз на нещо много важно – българският народ за първи път се отърва от страха си“, заяви големият български писател акад. Антон Дончев.

Според автора на „Време разделно“ днешните хора по площадите имат и проявяват смелост. Той смята, че политиците се бавят с взимането на решения.

„Нашите поколения са израствали винаги с облак на хоризонта, винаги очакваш да те завали дъжд. Това са първите хора, които казват: „Нека си вали, аз ще изляза на улицата“. Това е първата стъпка към това да се направи нация“, изрази се метафорично писателят пред БГНЕС.

„Не сме добре с мисленето. Това, което вижда обществото, за съжаление не е една стройна система. Ние все още не сме се научили за ходовете на фигурите – как се мести конят, как се мести царицата, до къде вървят пешките. Ние се нуждаем от една елементарна етика, как се местят фигурите на дъската. Това, което става, просто не е логично. Част от положението е абсурдно. При това положение не знаеш кога стъпваш на бито поле“, каза още той.

Днешната ситуация в страната и разделението в обществото той коментира със стара мъдрост, изписана на вътрешната страна на гривната на ал-Рашид, направена му от мъдреците: „И това ще мине“.

За днешното време обаче 90-годишният автор не се наема да напише роман и пожела това на по-младите му колеги, а за съвет им отправи единствено да бъдат честни и справедливи.

„Главното е братството между хората“, заяви писателят.

Авторът на „Време разделно“ подчерта, че братството между хората е най-голямото послание, което през цялото време се е опитвал да изпраща на своите читатели.

С всепризнатия си литературен талант и просветителската мъдрост акад. Дончев се нарежда сред най-уважаваните съвременни творци и учители по родолюбие.