Антони – от нищото до Манчестър Юнайтед

Спорт
17:58 - 13 Септември 2022
3296
Антони – от нищото до Манчестър Юнайтед

Нападателят Антони, който беше привлечен от Манчестър Юнайтед за 100 милиона евро, се сблъсква с много предизвикателства преди най-сетне да осъществи голямата си мечта и да пристигне на „Олд Трафорд“. Талантливият футболист тръгва от самата нула и съумява да стигне нависоко.

Бразилецът доста време беше основна трансферна цел на новия мениджър на „червените дяволи“ Ерик тен Хаг. Двамата се познаваха отлично, защото работиха заедно в Аякс. В крайна сметка нидерландският спец го убеди да дойде в Ман Юнайтед и 22-годишният Антони се превърна в най-скъпият играч, който напуска Ередивизи.

Дебютът му беше мечтан. На 4 септември се разписа при победата с 3:1 срещу Арсенал на „Олд Трафорд“. За да стигне дотук обаче, Антони изминава дълъг и труден път. Израства в гъсто населения квартал, наричан „Малкия Ад“ в Осаско, Сао Пауло. Като дете живее в нищета и на практика няма нищо.

Семейството на Антони е толкова бедно, че не може да си позволи футболни обувки, бъдещата звезда на Ман Юнайтед даже няма собствена стая. Заедно с роднините си отводняват къщата си, докато наркодилъри се разхождат из улиците на бедния квартал.

Веднъж полицията нахлува в къщата на Антони и семейството му и оставя страховит спомен в детското му съзнание.

Самият Антони разкрива част от трудностите, през които преминава като дете в интервю пред Sky Sports.

„Бях просто малко момче от беден квартал в Бразилия. Нямах футболни обувки. Нямах собствена стая и спах на дивана. Живеех в центъра на квартала. На метри от мен имаше наркодилъри. Понякога, докато гледах мачове в неделя, в къщата ми влизаше характерната миризма на канабис. Имаше моменти, в които с брат ми и сестра ми се прегръщахме и мислехме за животите си. Случвало се е през нощта да отводняваме къщата си, но го правихме с усмивки на лицата си“, споделя Антони.

Въпреки трудностите той показва таланти си и е забелязан от Сау Пауло. Играе в академията на тима, а Аякс го привлича за 13 милиона паунда. С амстердамци спечели два пъти Ередивизи.

Сумата, която Манчестър Юнайтед даде за него, предизвика множество дискусии. Всички погледи сега са насочени към него и очакванията са до небесата. Антони обаче не чувства напрежение, защото още в детството си се е сблъсквал с много по-големи перипетии.

„Истинското напрежение беше, когато бях малък и живеех в гъсто населения си роден квартал. Тръгвам към училище в 9 сутринта и не знаех дали ще има какво да ям до 9 вечерта. Това е напрежение. Към всичко останало мога да се адаптирам“, категоричен е Антони.