Антоний Тодоров: Коалиция между БСП и ГЕРБ ще бъде ужасяващо лицемерие

Българските избиратели също ще имат вина, ако не бъде излъчено правителство, заяви професорът

Новини
19:58 - 21 Октомври 2022
2731
Антоний Тодоров: Коалиция между БСП и ГЕРБ ще бъде ужасяващо лицемерие

Същественият въпрос е друг – запазва ли се тази конфигурация, която се представяше като конфигурацията за промяната на модела на ГЕРБ. Този въпрос в момента опира най-вече до БСП. Това заяви политологът проф. Антоний Тодоров в интервю за "Денят на живо" в ефира на Nova News.

Повод за коментара му бе днешното решение на социалистите да гласуват заедно с ГЕРБ, ДПС и "Български възход" за номинацията на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание.

По думите на Тодоров, ако от БСП действително са се насочили към такава промяна, това би било "срамно". Той допълни, че в партия ГЕРБ не се е променило абсолютно нищо като поведение от последното им управление до ден-днешен.

Той посочи още, че от партията на Борисов нееднократно са заявявали, че няма да правят коалиция с ДПС, но напомни, че от нея "сме чували какво ли не".

Проф. Антоний Тодоров не смята, че е възможно да се стигне до коалиция между ГЕРБ, БСП, ДПС и Български възход, тъй като това би било "ужасяващо лицемерие".

Политологът смята още, че българските избиратели също ще имат вина, ако не бъде излъчено правителство, защото като народ "не сме направили необходимото".

В заключение по темата за президентска република проф. Тодоров подчерта, че устройството на държавата не може да се подлага на референдум, но може да се организира референдум за това дали да бъде свикано Велико народно събрание, което да обсъди възможността за промяна на държавното устройство.

При президентския режим в САЩ президентът назначава правителството. При него няма министър-председател, който да е отговорен пред парламента. Там има импийчмънт на държавния глава. Като цяло политическата история на САЩ е доста по-различна и е по-добре да не залитаме в тази насока, завърши политологът.