Араби избутаха „Майкрософт“ от второто място в класацията за най-скъпи компании

Саудитската петролна компания е най-печелившата в света за миналата година

Новини
17:17 - 02 Май 2023
1886
Араби избутаха „Майкрософт“ от второто място в класацията за най-скъпи компании

Microsoft беше изместена от Saudi Aramco от мястото на втората по големина компания в света по отношение на пазарна капитализация.

Петролната компания може да се похвали със стойност от 2,11 трилиона долара пазарна капитализация и се нарежда на второ място след Apple.

Причина за промяната в класацията е, че миналия месец акциите на Aramco се повишиха след новината, че престолонаследникът на кралството ще прехвърли 4% от държавната петролна компания на юридическо лице, собственост на саудитския суверенен фонд. Това е било нужно, за да се укрепи финансовата позиция на държавния фонд и неговия кредитен рейтинг, се казва в официално изявление на принц Мохамед бин Салман от средата на април, пише Oilprice.

Aramco отчете печалба от 161,1 милиарда долара за 2022 г. спрямо 110 милиарда долара година по-рано

и рекорден резултат за компанията. Това не е голяма изненада, защото всеки голям производител на петрол в света сега се възползва от по-високите цени на петрола.

Нещо повече - това направи Aramco и най-печелившата компания в света миналата година, като дори изпревари Apple и останалата част от големите технологични гиганти. Печалбата за 2022 г. всъщност е по-висока от печалбата на Apple, Exxon и Microsoft взети заедно, съобщи изданието Middle East Monitor.

Според главния изпълнителен директор Амин Насър търсенето на петрол и газ в целия свят да остане стабилно, което ще определя бъдещия растеж на компанията. Той обаче предупреди и че недостатъчни инвестиции в световен мащаб в ново производство заплашват сигурността на доставките.