Арест за петимата, обвинени в износ на военни стоки за Русия

Новини
17:42 - 11 Октомври 2023
2533
Арест за петимата, обвинени в износ на военни стоки за Русия

Петимата чужденци Романос Ветридис, Яни Йешили, Дзмитри Дзмитриу и Василий и Евгений Улянови получиха най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража” от Пловдивския окръжен съд.

Мъжете са обвинени за участие в организирана престъпна група, продавала стоки с двойна употреба на военни организации в Русия. Действали са през дружество, регистрирано в Пловдив, и според прокуратурата са купували стока за над 3.7 млн. лв.

“Оптични прицели, балистични измерватели, авиационни радиостанции и др., които складирали в жилищен имот, препакетирали и подготвяли за износ от Република България през аерогара София с крайна дестинация Руската федерация”, обясни вчера в Пловдив зам.-главният прокурор Мария Павлова.

Според прокурорите Георги Гешев и Данаила Станкова има достатъчно доказателства за вината на петимата задържани по повдигнатите им обвинения - за ОПГ и износ на стоки с двойна употреба за Русия. “От показанията на разпитаните свидетели и от обясненията на някои от обвиняемите - Дзмитри Дзмитриу и Василий и Евгений Улянови могат да се установяват факти за учредяването на дружеството - кои са управителите, кои са служителите и с какво са се занимавали”, заяви Станкова. Тя посочи, че няма спор за законността на закупуването на стоките, но износът им в Русия е забранен. От показанията на свидетелите и СРС-тата пък ставало ясно, че ръководители на групата били Романос Ветридис и още един мъж - Такис. “Двамата са извършвали покупките, нарежданията, наемали са лица, които да се грижат са счетоводство, сделки, финансиране. Те са организирали къде да се подготвят пратките. Понякога Ветридис е идвал в България и лично ги е купувал”, каза прокурорката. Такъв бил случаят на 9 октомври, когато са арестувани заподозрените. Останалите действали основно като куриери.

Вторият прокурор Георги Гешев посочи, че ако петимата бъдат пуснати с по-лека мярка, има реална опасност да се укрият или да извършат друго престъпление. В автомобила на сочения са организатор Романос били открити множество паспорти и други документи за самоличност от различни държави, а самият той в залата посочи, че живее на три места - в Пловдив, Москва и Кавала. Улянови и Дзмитриу пък са граждани на Русия и ако избягат, трудно ще бъдат екстрадирани. Според прокурора има и опасност организаторът да повлияе на свидетелите, една от които е счетоводителката му.

Защитниците на петимата обвинени отхвърли изцяло твърденията на прокурорите. Според адвокат Кирил Николов данните показват, че престъпната група е действала от юни 2022-а, а единственият документиран опит за износ е от октомври т.г. “Фирмата е закупувала съвсем легално и официално вещи от този тип и е установен опит да бъде изнесена малка част от тях на 9 октомври. Какво се случва с останалите, нямаме информация, освен хвърчащите показания на една уплашена счетоводителка за собствената ѝ кожа”, заяви защитникът. Адвокат Иван Стоянов пък добави, че няма експертиза за незаконността на предметите.

В последната си дума обвиняемите заявиха, че не са направили нищо умишлено, и поискаха по-леки мерки за неотклонение.

След съвещание съдия Славка Димитрова уважи искането на прокуратурата. Според нея има достатъчно доказателства за вината на петимата чужденци. Освен това никой от тях няма постоянен адрес в България и има опасност да се укрият.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.