Арест заради 500 кг кокаин

Новини
14:12 - 12 Май 2020
3178
Арест заради 500 кг кокаин

Бившият шеф на софийската митница Красимир Керемедчийски остава в ареста. Апелативният специализиран съд потвърди днес отказа да предната инстанция да го пусне на свобода. Решението е на 3-членен състав с председател Галя Георгиева.

54-годишният Керемедчийски е обвинен с още 2-ма души за участие в организирана група за трафик на кокаин от Колумбия за България, който е бил импрегниран в картонени кашони с плодове - зелени лимони (лайм) и ананаси.

Дрогата бе заловена в края на януари т.г. на зеленчуковата борса в Слатина и в камион в складова база в Ихтиман. Тогава прокуратурата съобщи, че кокаинът е близо 500 кг. При разследването е назначена нова експертиза, при която ще се изследват проби от кашоните, за да се установи с точност колко дрога е импрегнирана в тях. До момента не е известно дали тя е готова и какви са резултатите.

Според разследващите кокаинът е тръгнал от пристанище Картагена в Колумбия и е стигнал до пристанището в Солун. Оттам с камиони кашоните с лайм и ананаси са внесени у нас от фирмата на търговец, който е от Бургас и също е сред задържаните.

Очаква се и той да подаде чрез адвокат молба за промяна на мярката за неотклонение. През февруари в съда стана ясно, че няма данни тримата обвинени да са се познавали е че Керемедчийски не е крайният получател на стоката.

След като напуска митницата, той се е занимавал с преработка на цитрусови плодове в сокове, със спедиция и международен транспорт.

Цитрусовите плодове са престояли 10 дни в стопанисван от него склад в базата в Ихтиман. Керемедчийски обаче твърди, че не е знаел, че кашоните са били имрегнирани с кокаин. В колата му е намерен един кашон, но в него не била открита дрога.