Арести в Румъния заради фалшиви рецепти за Оземпик

Медикаментът бил продаван през социалните мрежи, тъй като се смята, че помага за отслабване

Новини
16:27 - 30 Май 2024
2757
Арести в Румъния заради фалшиви рецепти за Оземпик

Тринайсет души бяха арестувани в Румъния по дело, свързано с издаването на фалшиви рецепти за лекарството срещу диабет Оземпик (Ozempic), използвано за отслабване, съобщава новинарският сайт "Зиаре".

От тях девет души са задържани в предварителния арест, а четирима са поставени под домашен арест. Решението беше взето от Букурещкия съд, а прокурорите съобщиха, че са обжалвали мярката домашен арест на четирима от обвиняемите.

Полицията в Букурещ и прокуратурата към Букурещкия съд разбиха вчера мрежа, ръководена от медицинска сестра, работеща в частна клиника в столицата, която фалшифицирала стотици рецепти за медикаменти срещу диабет като Ozempic, Rybelsus, Victoza, Trulicity, чиято цена се покрива от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК). 

Медицинската сестра е въвеждала фалшиви данни в информационната система на НЗОК, след което медикаментите били получавани в аптеките с помощта на съучастници и продавани през социалните мрежи, тъй като се смята, че помагат за отслабване. 

Според съдебни източници медицинската сестра е фалшифицирала над 700 рецепти за медикаменти срещу диабет, които се покриват на 100 процента от Здравната каса, след което лекарствата били продавани във Фейсбук или други платформи. Предполагаеми съучастници в схемата са били и няколко фармацевти.

В Румъния тези лекарства се продават само с рецепта от лекар и стойността им се компенсира изцяло от НЗОК.

Прокурорите поискаха в съда предварителен арест за 13 души: медицинската сестра, управителя на частната клиника, осем фармацевти и трима техни близки, които се предполага, че също са участвали в схемата.