Арести за купуване на гласове в плевенско

Има задържана и една жена

Новини
16:37 - 02 Октомври 2022
1473
Арести за купуване на гласове в плевенско

Жандармерия влезе в къща в плевенското село Буковлък и задържа двама души след сигнал за покупко-продажба на гласове. Претърсванията продължават вече няколко часа. Двамата още не са изведени от там. По информация на Нова тв има задържана и една жена. Намерена е голяма супа пари, документи, тетрадки с имена на хора. В същата къща на местните избори отново е имало арести.

По друг сигнал кметът Георги Божинов съобщи, че е бил привикан да бъде предупреден, че има сигнал за купуване на гласове срещу него в замяна на един кубик дърва, но той отрече.

Село Буковлък осъмна под полицейска блокада в изборния ден. Проверяваха се всички влизащи автомобили.

Сигнали за купуване на гласове не липсваха и на този вот. Късно снощи кметът на селото е бил привикан в районното управление на полицията за справка.

„Сигнал, че купуваме гласове, че съм обещал по един кубик дърва и да излязат да гласуват. Това не е вярно! В кметството няма дърва. Полицията стои пред дома ми от 02:30 през нощта до 7,30 часа сутринта”, обясни Георги Божинов, кмет на Буковлък.

Традиционно, избирателната активност в Буковлък е висока. Минути след отварянето на най-голямата секция в областта вече имаше опашка от чакащи, преминали през полицейските КПП-та. В плевенското селото могат да гласуват над 3000 души, но много от тях са в чужбина. На предишните избори активността беше около 50 процента.

До обяд активността беше около 10%. ЦИК поиска втора машина за две от секциите, тъй като в едната са над 1100 имащите право на глас.